Článek
Postup
01.
Rozehřejte gril v troubě, na plech vyložený papírem na pečení rozložte plátky slaniny a asi tři čtyři minuty (podle toho, jak jsou plátky silné) je grilujte dokřupava.
02.
Na miniomeletky budete potřebovat vařené brambory – uvařte je ve slupce doměkka, ale můžete použít i zbytek brambor z předchozího dne. Uvařené a oloupané je pokrájejte na kostičky, stejně tak i sýr feta. Mrazený hrášek přelijte vroucí vodou, aby rozmrzl.
03.
V míse (ideální je ta s nálevkou) prošlehejte vejce, smetanu, sůl a pepř.
04.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vymažte olejem. Rozdělte do nich nakrájené brambory, scezený hrášek a fetu. Zalijte připravenou vaječnou směsí asi půl centimetru pod okraj. Pečte v rozehřáté troubě asi 25 minut, až povrch vyskočí a zezlátne.
05.
Omeletky podávejte s čerstvými ředkvičkami a polníčkem či jinou syrovou zeleninou a proužky grilované slaniny. Jsou chutné horké i v pokojové teplotě.
Tipy: Do omeletek můžete schovat téměř jakékoliv zbytky z kuchyně – nekombinujte však příliš mnoho chutí. Klasikou je šunka a sýr. Hrst zbylých vařených těstovin a půlky rajčátek vykouzlí italskou verzi, chorizo a proužky pečené papriky vás přenesou do Španělska.
Máte-li formu na muffiny starší a jejímu nepřilnavému povrchu už nedůvěřujete, nepoužívejte klasické papírové košíčky na muffiny. Z papíru na pečení nastříhejte čtverečky o něco větší než spodek formiček, bude to stačit.
Děláte podobné omelety?