Článek
Postup
01.
Bílky dejte do mísy a šlehejte. Postupně přidávejte cukr. Směs šlehejte, dokud nevznikne tuhý a lesklý sníh, který po vytažení metly dělá špičky. Jak správně ušlehat sníh opravdu dotuha?
02.
Nakonec zašlehejte škrob a ocet. Hotovou směs vložte do zdobicího sáčku s velkou ozdobnou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte kolečka. Do každého pak přidejte trochu sněhu ještě doprostřed tak, aby zůstal dolík na náplň.
03.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 10 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a pečte dalších 10 minut a nakonec stáhněte na 100 °C a korpusy už jen sušte přibližně 50 minut.
04.
Zatímco jsou korpusy v troubě, připravte ovoce. Meruňky vložte do rendlíku s vroucí vodou a krátce, minutku dvě, povařte. Použijte spíš pevnější plody. Poté stáhněte slupky a meruňky nakrájejte na měsíčky.
05.
V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte meruňky, opečte je a zasypejte cukrem smíchaným skořicí. Promíchejte a krátce opečte, aby meruňky na povrchu zkaramelizovaly.
06.
Nyní připravte krém: mascarpone prošlehejte a pak zlehka promíchejte s dotuha ušlehanou smetanou. Profesionální rady, jak udělat opravdu tuhou šlehačku.
07.
Na každý vychladlý korpus přidejte hromádku krému a k dezertu přidávejte meruňky z pánve. Ihned podávejte.
Tip: Hotové pusinky můžete ozdobit lístky meduňky a plátky mandlí.
Meruňky si můžete upéct v troubě v tymiánem anebo vyzkoušejte meruňky zapečené ve sněhu z bílků. Vynikající je i štrúdl z meruněk a tvarohu a také meruňková žemlovka.