Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku, přidejte citronovou kůru, změklé máslo, cukr, rozdrobené droždí, žloutky, vlažné mléko, trochu tuzemáku a špetku soli. Dobře všechno takto dohromady vypracujte, a jestli zaděláváte v robotu, tak používejte jen nízké otáčky, aby se hmota pořádně provzdušnila. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte asi dvě hodiny kynout na teplém místě.
02.
Těsto přemístěte na pomoučený vál a rozdělte na 32 dílků. Ze všech kousků vytvarujte vyšší placičky a nechte je ještě půl hodiny pod utěrkou kynout. Připravené minikoblihy smažte v rozehřátém oleji dozlatova. Vrstva oleje by měla mít asi 3–4 cm. Z jedné strany smažte asi 1,5 minuty, z druhé asi 2,5 a pak ještě jednou asi 1,5 minuty první stranu: takto budou nakynuté (těsto trochu nabude na objemu i během smažení) i osmažené rovnoměrně. Více o smažení koblih najdete v tomto článku.
03.
Osmažené a zchladlé (klidně úplně studené) kobližky naplňte pomerančovou marmeládou pomocí cukrářského sáčku s plnicím jehlovým nástavcem. Marmeládu není potřeba ničím ředit, podle chuti ji můžete ale rozmíchat s trochou tuzemáku. A nemusíte jí šetřit – kdo by odolal koblize, která je marmelády plná? Nakonec je úplně vychladlé (jinak cukr navlhne) lehce pocukrujte.
Jakou marmeládu máte v koblihách nejraději? Nebo snad preferujete nugátový krém?