Hlavní obsah
3,4
(70)
Foto: Archiv

Foto: Archiv

Tradiční koblihy milují snad všichni. Co takhle udělat si je hezky poctivě doma a naplnit je naopak trochu netradičně pomerančovým džemem? Jiné už nebudete chtít.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
32 porcí
Koblihy
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 4 ks žloutků
  • 250 ml mléka
  • 30 ml rumu
  • 1 špetka soli
Na zpracování, plnění a smažení
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 díl oleje
  • 250 g pomerančové marmelády
  • 1/2 kelímku cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, přidejte citronovou kůru, změklé máslo, cukr, rozdrobené droždí, žloutky, vlažné mléko, trochu tuzemáku a špetku soli. Dobře všechno takto dohromady vypracujte, a jestli zaděláváte v robotu, tak používejte jen nízké otáčky, aby se hmota pořádně provzdušnila. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte asi dvě hodiny kynout na teplém místě.

02.

Těsto přemístěte na pomoučený vál a rozdělte na 32 dílků. Ze všech kousků vytvarujte vyšší placičky a nechte je ještě půl hodiny pod utěrkou kynout. Připravené minikoblihy smažte v rozehřátém oleji dozlatova. Vrstva oleje by měla mít asi 3–4 cm. Z jedné strany smažte asi 1,5 minuty, z druhé asi 2,5 a pak ještě jednou asi 1,5 minuty první stranu: takto budou nakynuté (těsto trochu nabude na objemu i během smažení) i osmažené rovnoměrně. Více o smažení koblih najdete v tomto článku.

03.

Osmažené a zchladlé (klidně úplně studené) kobližky naplňte pomerančovou marmeládou pomocí cukrářského sáčku s plnicím jehlovým nástavcem. Marmeládu není potřeba ničím ředit, podle chuti ji můžete ale rozmíchat s trochou tuzemáku. A nemusíte jí šetřit – kdo by odolal koblize, která je marmelády plná? Nakonec je úplně vychladlé (jinak cukr navlhne) lehce pocukrujte.

Jakou marmeládu máte v koblihách nejraději? Nebo snad preferujete nugátový krém?

Související témata:

Načítám