Článek
Ať už fandíte spíš smetanovým roztíratelným sýrům nebo raději těm tvrdým, dnes si jistě vyberete.
Nápoj: Grapefruitový drink
Na 4 porce potřebujete: 2 růžové grepy, 175 g krémového sýru, 600 ml grapefruitového džusu, 3 lžíce cukru, lístky máty na ozdobu.
Postup: Z grepů vyloupejte jen čistou dužinu a rozdělte ji na malé kousky. Krémový sýr vyšlehejte s grapefruitovým džusem do hladké pěny. Kousky grepu a sýr s džusem vložte do mixéru (nebo použijte ponorný), přidejte cukr a zlehka promixujte, aby se kousky ovoce rozměnily. Pozor ale, ať z nich nevytvoříte úplně hladké pyré! Nápoj nalijte do vysokých skleniček, ozdobte mátou nebo kouskem grapefruitu a můžete servírovat. V horkém letním dni bude určitě chutnat!
Polévka: Bylinková polévka
Na 4 porce potřebujete: 1 svazek jarní cibulky, 1 lžíci oleje, 2 lžíce solamylu, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml mléka, 175 g krémového sýru, 2 vaničky řeřichy, muškátový oříšek, sůl, pepř.
Postup: Na kolečka pokrájenou jarní cibulku osmahněte na oleji, poprašte škrobem a zalijte vývarem. Přidejte mléko, vše zamíchejte a nechte asi 5 minut vařit. Stáhněte plamen na minimum, vmíchejte krémový sýr a nechte jej rozpustit, ale už nevařte! Nakonec polévku dochuťte nasekanou řeřichou, špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. Pokud má být polévka hlavní chod, servírujte ji s tmavým pečivem!
Hlavní chod I: Thajské krůtí tortilly
Na 4 porce potřebujete: 200 g krůtí pečeně, 250 g krémového sýru, 3 lžíce chilli omáčky, 4 velké tortilly, 2 srdíčka hlávkového salátu, 1 mango, sůl a pepř.
Postup: Krémový sýr promíchejte s chilli omáčkou, osolte a opepřete ho. Tortilly potřete tímto krémem a postupně na ně pokládejte na nudličky nakrájený salát, mango, tenké plátky krůtí pečeně (můžete použít i dobrou krůtí šunku) a stočte je. Při servírování tortilly překrojte šikmo na poloviny a talíř dozdobte zbylým mangem a salátem.
Hlavní chod II: Pstruh pečený po italsku
Na 4 porce potřebujete: 4 očištěné pstruhy, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce jemné strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýru parmezánského typu (co to je, najdete zde), 1 citron, 100 g čerstvých bylinek (bazalka, tymián, majoránka, saturejka, estragon…, díky článku Vypěstujte si bylinky i v paneláku je můžete mít vždy čerstvé i vy), slunečnicový olej na smažení, černý pepř a sůl, kadeřavý nebo ledový salát.
Postup: Bylinky rovnoměrně rozdělte do 4 stejně velkých svazečků. Do břich očištěných, vykuchaných a osušených pstruhů vložte jednotlivé svazky bylinek a osolte je. Vajíčka rozšlehejte v misce a pstruhy obalte v trojobalu – tedy postupně v hladké mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance smíchané se sýrem. Obalené pstruhy smažte na rozpáleném oleji dozlatova asi 15 minut. Hotové pstruhy zbavte přebytečného tuku papírovými ubrousky a servírujte je na listech kadeřavého nebo ledového salátu pokapané citronem a okořeněné čerstvě mletým pepřem. Jako příloha budou skvělé nové brambory uvařené ve slupce!
Dezert: Parmezánský sýr s hruškami a jahodami
Na 4 porce potřebujete: 100 g sýru parmezánského typu vcelku (co to je, najdete zde), 4 sladké a šťavnaté hrušky, 100 g jahod, balsamico, panenský olivový olej.
Postup: Hrušky oloupejte, odstraňte z nich jadřinec, rozdělte je na čtvrtky a naaranžujte je do tvaru hvězdy na talíř. Mezi jednotlivé kousky hrušek položte na poloviny rozkrájené jahody. Sýr nakrájejte na menší kousky a posypte jimi ovoce. Na závěr vše ochuťte balsamikem a panenským olivovým olejem. Tenhle netradiční dezert vám bude určitě chutnat!
Jaké recepty ze sýrů doma připravujete vy? Napište nám do diskuse pod článkem nebo do sekce Vaše recepty!