Článek
Ovocný čaj dnes bývá většinou ve formě sušeného ovoce, bylin nebo čajovníku a buď uzavřený v sáčku, nebo v dóze. Při přípravě pak není třeba moc přemýšlet, co s čím zkombinovat a v jakém poměru. Chcete si raději udělat vlastní nápoj z domácích surovin, který budete mít po ruce celou zimu? K přípravě se hodí nejen ovoce, ale také šípky, aronie nebo rakytník.
Podzimní úroda je bohatá na vitamin C. Ten se bohužel pečením či varem zničí, v domácím čaji přesto zůstanou další prospěšné látky, jako je vláknina či minerály. U domácích ovocných nápojů navíc přesně víte, co pijete. Oproti některým kupovaným jsou bez barviv, konzervantů či umělých sladidel.
Jak na nejlepší pečený čaj
ZÁKLADNÍ RECEPT: Při přípravě pečeného čaje se klidně pusťte do vlastních kombinací podle chuti, vyhněte se jen banánům, jejich konzistence se pro tento nápoj nehodí. Je-li čaj určený výhradně pro dospělé, můžete těsně po upečení přidat deci rumu.
Dodržujte přitom zásadu, že na dvě kila ovoce patří přibližně půl kila cukru. Chcete pečený čaj bez cukru? Není problém, jednoduše ho tam nedávejte. Jen pak musíte pečený čaj zavařit: Ještě horké naplněné skleničky sterilujte do poloviny ponořené do vody – zahřívejte ji na teplotu 80 °C po dobu 10 minut. Přidaný cukr totiž směs konzervuje a bez něj či bez zavaření by se čaj mohl začít kazit.
Jak dlouho vydrží pečený čaj? Pečený čaj skladujte v chladu, rozhodně vám vydrží přes zimu. Po otevření ho mějte v lednici a spotřebujte ho nejlépe do dvou týdnů.
Použití pečeného čaje: Dvě až tři lžičky pečené směsi zalijte 250 ml horké či studené vody, zamíchejte – a hotovo. Kousky ovoce se jedí lžičkou.
Pečený švestkový čaj s jablky
Potřebujete
- 1 500 g vypeckovaných švestek
- 2 hrsti plodů rakytníku
- 2 očištěná jablka
- 2 svitky skořice
- 1 vanilkový lusk
- 500 g třtinového cukru
Postup
01.
Švestky a jablka nakrájejte na kostičky a rozložte do hlubšího pekáče. Přidejte omytý rakytník, skořici, vanilkový lusk a cukr. Promíchejte a pečte zhruba 45 minut až hodinu na 175 °C, dokud ovoce není měkké, během pečení občas promíchejte. Ještě teplou směsí naplňte skleničky, důkladně uzavřete, postavte dnem vzhůru na víčko a nechte vychladnout.
Tip: Trhání plodů rakytníku, jehož keř má nepříjemné bodliny, si usnadníte, když větvičky umístíte do mrazáku. Po dvou až třech hodinách půjdou bobule snadno oklepat.
Pečený čaj z jablek, pomeranče a šípků
Potřebujete
- 750 g očištěných jablek
- 750 g očištěných hrušek
- 3 pomeranče
- 2 hrsti šípků
- 2 svitky skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 8 hřebíčků
- 500 g třtinového cukru
Postup
01.
Chcete-li pomeranče použít i s kůrou, pak je musíte zbavit pesticidů nebo je koupit v bio kvalitě. Anebo je jednoduše oloupejte. Všechno ovoce nakrájejte na kostičky a šípky omyjte a zbavte stopek. Vše v pekáčku promíchejte s cukrem a kořením a pečte v troubě předehřáté na 175 °C doměkka, tedy přibližně 45 minut, občas promíchejte. Odstraňte koření, rozlijte do čistých sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru.
Tip: Šípky jsou zásobárnou vitaminu C, A, K a skupiny B. Aby se v čaji tyto látky zachovaly co nejvíc, přidejte šípky až 10 minut před dopečením. Při přípravě nápoje pak plody v hrníčku lehce rozmáčkněte, tím se jejich obsah uvolní. Samotné šípky ovšem nevyjídejte, drobná semínka by vás mohla dráždit ke kašli.
Pečený čaj s aronií
Potřebujete
- 1 000 g očištěných jablek
- 500 g vypeckovaných švestek
- 2 hrsti bobulí aronie
- 1 hrst hroznového vína (případně rozinek)
- 2 svitky skořice
- 5 hřebíčků
- 2 hvězdičky badyánu
- 500 g třtinového cukru
Postup
01.
Jablka a švestky nakrájejte na kostičky. Spolu s ostatními surovinami dejte do pekáče a důkladně promíchejte. Vše pečte v troubě doměkka 45 minut až hodinu při teplotě 175 °C, čas od času zamíchejte. Po dopečení odstraňte koření a po naplnění skleničky obraťte dnem vzhůru.
Tip: U této kombinace jsou jablka cenným zdrojem vlákniny, aronie zase poskytne minerály a antioxidanty. Získáte tak kombinaci pro posílení trávicího ústrojí a imunity.
Pečený čaj oceníte zejména v chladných měsících, stačí směs zalít a vychutnávat. Můžete jím potěšit i někoho blízkého jako jedlým dárkem.