Článek
Pilaf má nádhernou žlutou barvu díky šafránu. Rčení „je ho jako šafránu“ je v tomto případě namístě: na jeden kilogram koření je totiž třeba nasbírat 200 tisíc květů, což dělá z šafránu nejdražší koření na světě. Nejvíc se používá ve španělské, francouzské, arabské, čínské a indické kuchyni.
Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy
Na 4 porce budete potřebovat:
- 300 g rýže basmati -
- 700 ml kuřecího vývaru -
- 500 g kuřecích prsních řízků -
- 300 g sušených meruněk -
- hrst vlašských ořechů -
- 2 lžíce sušených brusinek -
- 200 g bílého jogurtu -
- špetka šafránu -
- svitek skořice -
- lžička koření garam masala -
- svazek čerstvého koriandru -
- sůl -
- olej na smažení -
Postup
Krok 1: Šafrán přelijte vývarem a nechte stranou. V hrnci na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli spolu s masem nakrájeným na kousky. Vmíchejte garam masalu a ještě krátce opečte, aby se koření provonělo.
Krok 2: Přidejte propláchnutou rýži, promíchejte a krátce opečte. Přilijte vývar, vhoďte ke směsi skořici, osolte a vařte pod pokličkou asi pět minut. Pak dejte do hrnce brusinky a na kousky nakrájené meruňky. Dál vařte, dokud se vývar nevsákne a rýže není měkká.
Krok 3: Do horké rýže vmíchejte polovinu nasekaného koriandru. Vyjměte svitek skořice, pilaf rozdělte do misek, ke každé porci dejte lžíci jogurtu, trochu nasekaného koriandru a nasekaných vlašských ořechů.
KUŘE S RÝŽÍ NEBO S KUSKUSEM SE NIKDY NEPŘEJÍ
Tip: Pilaf můžete připravit i z bulguru.