Článek
Postup
01.
Listové těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte obdélníkový plát silný asi 4–5 mm. Pláty rozkrájejte na 12 obdélníků velkých asi 8 × 15 cm. Položte je na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut. Nechte je vychladnout a jemným zoubkovaným nožem seřízněte okraje.
Tip: Na těsto položte ještě jeden arch papíru na pečení a na prvních 10 minut ho zatižte prázdným plechem, nevyboulí se.
02.
Na žloutkový krém prošlehejte metličkou žloutky s cukrem a škrobem. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte semínka z vanilkového lusku a přiveďte směs téměř k varu. Asi čtvrtinu horkého mléka vlijte za stálého šlehání ke žloutkům a vymíchejte do hladka.
03.
Žloutkovou směs vlijte zpátky ke zbytku mléka a na mírném ohni za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Nakonec vmíchejte kousek másla. Přímo na hladinu krému položte potravinářskou fólii a nechte v lednici odležet.
04.
Smetanu ušlehejte dotuha se lžící cukru. Vychlazený žloutkový krém také prošlehejte a už jenom opatrně ručně promíchejte se šlehačkou. Pomocí cukrářského sáčku krém nastříkejte vždy na dva pláty listového těsta a třetím plátem dezert přiklopte. Před podáváním zlehka poprašte moučkovým cukrem.