Článek
Postup
01.
Základ milionářských řezů tvoří křehké těsto. Do mísy nakrájejte studené máslo, prosejte k němu cukr, mouku a špetku soli a rychle vypracujte soudržné těsto. Suroviny příliš nehněťte, postačí, když se spojí. Bude-li se vám zdát, že je těsto příliš suché, přidejte lžíci dvě ledové vody, nemělo by to ale být nutné. Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte v chladu uležet alespoň dvě hodiny, v lednici vydrží i dva dny.
02.
Troubu předehřejte na 180 °C. Menší pekáček s vyšším okrajem pečlivě vyložte papírem na pečení. Odpočinuté těsto rozválejte na výšku asi 0,8 cm – vznikne nepravidelný ovál. Seřízněte ho do přibližného tvaru dna pekáčku a vložte na dno. Pomocí okrojků těsta zaplňte zbylá prázdná místa v pekáčku a prsty propojte s ostatním těstem, půjde to snadno. Až bude dno pekáčku pokryté souvislou a stejně vysokou vrstvou těsta, hustě jej propíchejte vidličkou a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 15 až 20 minut do světlounce zlaté barvy.
03.
Zatímco se peče korpus, vyrobte si karamelový krém. Do menšího rendlíku dejte máslo a cukr a na mírném ohni a za stálého míchání je rozpusťte, poté přidejte karamelové kondenzované mléko a sůl. Dále míchejte a na mírném ohni povařte asi 10 minut, až se všechno spojí do hustého krému. Množství soli upravte podle chuti, při testování buďte ale velmi opatrní, abyste si nespálili jazyk! Hotový krém nalijte na upečený korpus, zarovnejte a nechte vychladnout. Video: Jak udělat slaný máslový karamel?
Tip: Pokud se vám krém nepodaří vymíchat dohladka a máte v něm cucky a vadí vám to, nechte ho krátce zchladnout a pomocí vařečky propasírujte přes cedník.
04.
Na ganache přiveďte v menším rendlíku k varu smetanu. Odstavte, ihned přidejte čokoládu nalámanou na kostičky a nechte ji minutku rozpustit. Poté vymíchejte hladkou a lesklou polevu, ještě zatepla ji nalijte na krém a urovnejte. Povrch zlehka posypejte hrubou vločkovou solí nebo ozdobte slanými preclíky. Nechte v chladu ztuhnout a odležet do druhého dne a poté nakrájejte horkým suchým nožem na menší čtverečky.
Tip: Když se rozhodnete použít ke zdobení preclíky, neklaďte je příliš nahusto a nechte si prostor na krájení řezů. I když v čokoládové polevě částečně zvláční, při krájení stále kladou odpor. Karamelová vrstva zůstane jemně žvýkavá a při krájení se může deformovat.
Milujete karamel? Udělejte si měkké smetanové karamely anebo kávové karamelky s čokoládou a slaným karamelem.