Článek
Postup
01.
Použili jsme hořkou čokoládu, protože v kombinaci se slazeným mlékem by nám jiná přišla příliš sladká, ale klidně dejte i mléčnou nebo bílou, případně mléko rozdělte napůl a fondán udělejte dvojbarevný.
02.
Čokoládu s kondenzovaným mlékem, špetkou soli a trochou vanilkového extraktu zahřívejte za stálého míchání až do rozpuštění. Jde to na plotně i v mikrovlnné troubě, tam vždy po 30 vteřinách směs zamíchejte.
03.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, na vrchu udělejte vlnky jako ve videu a nechte v chladu ztuhnout. Jestli chcete, před zatuhnutím směs posypejte oblíbenými ořechy, sušeným či lyofilizovaným ovocem, malými bonbony marshmallow nebo třeba nasekanými sušenkami s náplní.
04.
Ostrým nožem ohřátým v horké vodě krájejte tuhý fondán na kostičky. Můžete je zabalit do celofánu nebo uložit jen tak do krabičky. Fondán uchovávejte v chladu, vydrží až dva týdny.
Chtěli byste na Mikuláše vyrobit i nějaké slané dobroty pro dospělé? Popřemýšlejte nad kachními rillettes, domácími naloženými sýry nebo třeba perfektními utopenci.