Článek
Ve většině domácností je mikrovlnná trouba pomocníkem ve chvíli, kdy potřebujete něco rychle ohřát nebo rozmrazit. Pokud ale máte moderní kousek i s grilem a horkým vzduchem, může nahradit i klasickou troubu. Jak je to s vařením v mikrovlnce a je to vůbec zdravé?
VYPEČENÉ RADY
Jak funguje?
Mikrovlnná trouba ohřívá za pomoci elektromagnetického vlnění, které v potravinách rozkmitá hlavně molekuly vody – důsledkem je vznik tepla a páry. „A vaření v páře je nejzdravější způsob přípravy pokrmu. Klasické vaření ohřívá zvenčí, mikrovlny zevnitř, čili rychleji, “ vysvětluje Pavel Šramota, produktový manažer Philco.
Je vaření v mikrovlnce zdravé?
O pozitivech vaření v mikrovlnce ale nejsou přesvědčení všichni. Ve zkratce: jeho odpůrci říkají, že mikrovlny znehodnotí živiny v jídle. Výsledkem pak může být oslabení organismu a v nejhorším případě i rakovina. Žádná vědecká studie to ale nepotvrdila. „Pokud respektujete návody výrobce, pak jsou mikrovlnné trouby bezpečné. Neměli byste ale používat trouby s rozbitými dvířky, problémem může být i silné znečištění,“ uvádí Doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc. ze Státního zdravotního ústavu.
Při přípravě pokrmů v mikrovlnce byste si ale měli dát rozhodně pozor na nádobí, které používáte. Pokud není určeno přímo pro tento druh ohřevu, může se nádoba zdeformovat či začít hořet, ale i když to vydrží, mohou se škodliviny z ní teplem uvolnit a dostat do pokrmů.
Několik studií porovnávalo zachování nutričních hodnot. Ukázalo se, že záleží na tom, co vaříte. Například brokolice ztratila v mikrovlnce až 97 % zdraví prospěšných flavonoidů, které působí jako antioxidanty, kdežto uvařená ve vodě jen 66 %. Mateřské mléko přišlo kvůli mikrovlnám o bakterie, které bojují proti choroboplodným zárodkům. Ale třeba slanina a kuřecí maso byly z mikrovlnky zdravější. Protože v ní teplota zřídka přesahuje 100 °C, nic se nepřepaluje a nemohou vzniknout škodlivé karcinogeny.
Jak v mikrovlnce správně vařit?
Existuje pár zásad, které je dobré dodržovat:
- Nastavte výkon - v návodu najdete, kterou potravinu na jaký výkon chystat. „Jde ale o orientační hodnoty, ovlivní to počáteční teplota, a vlhkost jídla,“ dodává Pavel Šramota.
- Zvolte správné nádobí - o bezpečnosti jsme již mluvili, ale je dobré vědět, že je vhodnější nádobí kulaté, použít lze žáruvzdorné sklo, keramiku, porcelán, vhodný papír a plast. Při využití grilu, který některé mikrovlnky mají, musíte použít nádobí, které odolá až 300 °C.
- Správné prohřátí - aby se jídlo rychleji a rovnoměrněji prohřálo, je v mikrovlnce otočný talíř. Ty nejnovější pak mají systém „flat“ – místo talíře je vespod trouby keramická deska s otvory.
Co umí moderní mikrovlnky?
A jaké jsou novinky na trhu? „Multifunkční mikrovlnné trouby nabízejí komplexní možnosti přípravy pokrmů – vaření v páře s pomocí speciální parní nádoby, funkci Crisp pro zapékání dokřupava, horkovzdušný ohřev, gril a mnohé další. Ale vyplatí se sledovat i praktickou stránku věci, tedy to, jak se ovládá a udržuje,” radí Pavel Trka ze společnosti Whirlpool CR.
Ve stále větší oblibě jsou mikrovlnky vestavné, které šetří místo na lince. „Nejčastěji se dávají nad pečící troubu. Oba přístroje pak působí sjednoceně a nerozbíjí se celkový vzhled kuchyně,“ radí produktový specialista Euronics Daniel Dobeš.
Máme pár vás pár konkrétních tipů:
Využíváte mikrovlnnou troubu pravidelně, nebo se jí vyhýbáte? Napište nám!