Článek
Postup
01.
Celý postup vám zabere asi 2 hodiny času, tak si to dobře naplánujte. Doporučuji si nejdříve připravit základní hmotu na krém, protože se vaří a bude muset přece jen nějakou tu chvíli stydnout.Do rendlíku vlijte mléko a přisypte přesátou hladkou mouku. Důkladně míchejte, dokud se směs nezačne vařit. Chvilku (opravdu asi jen tak dvě minutky) ji povařte, stáhněte z ohně a dejte stranou.

Foto: Petr Makovička
02.
Základ krému je na světě, takže teď vzhůru na těsto. Do většího hrnce nalijte vodu a připravte si lázeň, ve které budete vyšlehávat suroviny. Do mísy, kterou ponoříte do vodní lázně nebo dáte nad páru, přidávejte postupně máslo, sodu, mléko, cukr, med a vejce.
03.
Vezměte do ruky ruční šlehač, zapněte ho na nejvyšší výkon a šlehejte… šlehejte… šlehejte asi 15 minut.
04.
Ve větší míse teplou medovou hmotu smíchejte s moukou. Lepší je vše nejdříve zamíchat vařečkou, pak až vyslat do akce vlastní ruce a těsto řádně propracovat. Ano, lepí se. Ale jen trochu, takže se to dá přežít!
05.
Hotové hladké těsto rozdělte na 4 bochánky a nechte chvíli odpočinout. Poté si připravte 4 pečicí papíry o velikosti plechu (já jsem si vzal i svoji oblíbenou silikonovou podložku) a každý bochánek vyválejte na plát. Jak velký? To záleží na vás, ale dobrá pomůcka může být dno dortové formy nebo třeba talíř, který na těsto přiložíte a vše si odměříte.
06.
Troubu vyhřejte na 170 stupňů a všechny čtyři placky v ní postupně (nebo v té horkovzdušné najednou) upečte. Je dobré je po celém povrchu propíchat vidličkou, aby se na nich nedělaly bubliny. Pečení by mělo trvat zhruba 5 až 7 minut, ale znáte to, každá (nebo každý…) trouba peče jinak.
07.
Hned, jak máte upečené placky, je třeba rychle jednat! Na každou z nich položte váš „měřící kruh“ (tedy talíř nebo cokoli, co jste si zvolili) a nožem podle něj vyřízněte kýžený tvar. Odřezky nevyhazujte, ještě se budou hodit!

Foto: Petr Makovička
08.
Zatímco vám budou jednotlivé pláty stydnout, můžete dokončit krém. Připravenou kaši (to je ta, kterou jste dělali hned na začátku) postupně zašlehejte do směsi změklého másla, cukru a rumu.

Foto: Petr Makovička
09.
Pak už jen každý plát troškou krému namažte (je na místě šetřit nebo si připravte dvojnásobnou dávku krému) a naskládejte je na sebe. Odřezky namelte najemno na mlýnku a nasypte je do větší nízké mísy. Já (tele) jsem teď medovník potřel ze všech stran a rozemleté kousíčky na něj nasypal. Ale vy buďte chytřejší!
10.
Medovník nejprve pomažte krémem pouze ze stran (ne svrchu). Poté ho vezměte mezi obě dlaně a v míse s rozemletým korpusem ho vyválejte. Poté ho položte zpět na místo, pomažte vrchní část a konečně zasypte i zbytkem medovníkové „strouhanky“. Nechte minimálně 24 hodin uležet a pak si jen slastně pochutnávejte!
Tak uvidíme, jestli se povede i příště. Vám držím palce!

Foto: Petr Makovička