Článek
Doporučuji nejdřív udělat všechna těsta a pak sázet jedno cukroví za druhým. Uvedené množství se opravdu stihnout dá. Ideální je horkovzdušná trouba, kam vložíte několik plechů najednou.
A teď směle na ně!
Oříškové „bibi“
Na 4 plechy potřebujete: 30 dkg strouhaných ořechů, 30 dkg moučkového cukru, 1 vejce, žloutek na potření, mandle
Postup: Všechny suroviny (kromě mandlí a žloutku) smíchejte a vypracujte těsto. Já jsem přidával ještě jeden bílek, aby bylo trochu měkčí. Těsto vyválejte v dlaních na váleček o průměru 2 cm, váleček vlhkým nožem nakrájejte na kolečka. Ta dozdobte celou oloupanou mandlí a dejte péct na 170 stupňů na 10 minut.
Sádláčky s marmeládou
Apeluji na všechny, kdo nemají rádi sádlo. Do tohohle cukroví se nepouštějte, protože je v něm sádlo opravdu znát. Po vyzkoušení navíc radím i těm, kdo sádlo rádi mají, aby alespoň polovinu množství vyměnili za máslo. Nebudete litovat. Zde je původní recept:
Na 3 plechy potřebujete: 15 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 5 dkg mletých ořechů, 2–3 lžíce kakaa, 15 dkg sádla (nejlépe čerstvého domácího), marmeládu
Postup: Smíchejte sypké suroviny, přidejte sádlo a vše zapracujte. Správně byste měli těsto dát uležet, aby nepraskalo, ale i takhle je to v pořádku. Těsto vyválejte opět na váleček o průměru 2 cm a nakrájejte ho na 1 cm široká kolečka. Ta pokládejte na plech s pečicím papírem a dělejte do nich důlek obrácenou vařečkou. Dírky vyplňte marmeládou a dejte péct na 12 minut na 170 stupňů. Cukroví je za tepla velmi křehké, tak pozor na to!
Tyčinky s mákem a kmínem
Na sváteční stůl patří sem tam i nějaká ta slaná laskomina. Tak proč ne zrovna slané tyčinky!
Potřebujete: 30 dkg hrubé mouky, 125 g másla (nebo polovina másla, polovina sádla), 2 žloutky, 6 lžic mléka, 20 g droždí, trochu citronové kůry, trochu soli, kmín a mák, žloutek na potření
Postup: V hrníčku nechte s trochou vlažného mléka a cukru vzejít kvásek a přimíchejte ho k máslu, mouce, žloutkům a koření a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na 2 mm silný plát, který následně rádýlkem nakrájejte na tyčinky (mohou být i delší). Tyčinky potřete rozšlehaným žloutkem a posypávejte solí a kmínem nebo mákem. Pečte na 200 stupňů asi 6 minut.
Super rychlé kokosky
Vyzkoušejte je a budete překvapení stejně jako celá naše redakce. Je to takový malý zázrak! Nahoře jsou křupavé a uvnitř krásně měkké.
Potřebujete: Plechovku slazeného kondenzovaného mléka, strouhaný kokos (asi 15 dkg)
Postup je krásně jednoduchý. Smíchejte mléko a kokos, dokud vám nevznikne tužší lepivá hmota. Potom pomocí dvou lžic tvořte na pečicím papíře malé „bobečky“ a kokosky pečte při 150 stupních asi 15 minut.
Nepečené čokoládové hrudky
Potřebujete: 500 g mléčné čokolády, 1 lžíci oleje, 125 g neslazených burisonů
Postup: Ve vodní lázni (nebo na vařiči na nízký stupeň) rozehřejte čokoládu s olejem. Smíchejte ji s burisony, směs vršte do připravených papírových košíčků. Dejte do lednice ztuhnout a podávejte.
Uf, uf, uf! Ti, kdo tráví prosincové večery u trouby, mi rozumějí – je to prostě fuška. Ale ty dobroty, za které vás pak ostatní chválí a cpou je do sebe horem dolem, musí přeci každému udělat radost.