Článek
01.
Nejprve si připravte kvásek: do hrníčku ve vodní lázni rozdrobte droždí a smíchejte se lžičkou mouky, trochou teplého mléka a lžičkou cukru. Díky vodní lázni kvásek vyběhne během chvilky a můžete ho rovnou použít.
02.
Mouku smíchejte s kváskem, špetkou soli, vajíčkem a zbylým mlékem na řidší těsto (v případě potřeby přidejte mléko nebo mouku), které nechte na teplém místě asi půl hodiny vykynout.
03.
Poté smažte malé lívanečky.
04.
Mezitím si připravte obložení: celer a mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s citronovou šťávou, majolkou a hořčicí.
05.
Osolte a opepřete až těsně před podáváním, aby zelenina nepouštěla vodu. Na lívanečcích zdobte plátkem pomeranče.
06.
Cibuli nakrájejte na plátky, nechte změknout na dostatečném množství oleje a zasypte cukrem. Počkejte, až cukr zkaramelizuje, a dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Na lívanečcích podávejte s plátkem hrušky a kouskem sýra s modrou plísní.
07.
Sladkou verzi namažte švestkovými povidly, posypte skořicovým cukrem a ozdobte mandličkami. Lívance chutnají stejně dobře teplé jako studené.