Článek
Pavlína z blogu Mlsná kočka se specializuje na pomalu vařená jídla, sezonní zeleninové recepty a všelijaká masa, která vám letošní podzim jistojistě projasní. Na říjen pro vás přichystala recepty plné dýní, hub, zvěřiny, které si jistě zamilujete. Začneme sladkým závinem z tvarohového těsta, který dostane tu správně podzimní náplň – z dýně, skořice a hřebíčku.
Dýňový závin
Na 2 záviny potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu
Na náplň:1 malou dýni hokkaidó, 4 lžíce strouhanky, 1 citron, 8 lžic pomerančového cukru (na ten potřebujete 1 pomeranč a 12 lžic cukru krystal), 4 lžičky mleté skořice, 14 hřebíčků, 1 vejce na potření těsta
Postup: Mouku zpracujte rukama s kousky másla o pokojové teplotě a poté přidejte tvaroh. Vytvořte kompaktní, lehounce lepivé těsto, v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky. Zabalte ho do kuchyňské fólie a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout.
Dýni oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Pracovní plochu zlehka poprašte moukou a polovinu těsta rozválejte do tenka. Pomoci si můžete silikonovou podložkou, na které těsto snadno vyválíte i zabalíte. Na střední část vyváleného plátu nasypte polovinu strouhanky, tu poklaďte plátky dýně, pokapejte je citronovou šťávou a zasypte 4 lžícemi pomerančového cukru.
Ten si připravíte tak, že ostrouháte kůru z opravdu důkladně omytého pomeranče, do které postupně zamícháte 12 lžic cukru krystal (tedy vám čtyři lžíce zbudou). Rozprostřete na plech a nechte proschnout. Pomerančový cukr poté skladujte v uzavřené sklenici asi 1 měsíc.
Nakonec na dýni přidejte polovinu skořice a čerstvě roztlučeného hřebíčku. Závin opatrně uzavřete přeložením všech stran proti sobě. Povrch můžete ozdobit vykrájenými motivy ze zbytku těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Stejně postupujte s druhou částí těsta. Závin nejlépe chutná teplý a poprášený moučkovým cukrem.
Tip: Receptů na podzimní zeleninu není nikdy dost, a proto jsme pro vás už psali článek Plněná zelenina na podzimní vlně: Zkuste papriky, dýně i patizon a Dýňové recepty? Tyhle 3 jste ještě nezkoušeli!.
Také jako my milujete podzimní vaření z dýně? A nasladko, nebo naslano?