Článek
Do vánočního vydání Měsíce s food blogery pro vás Kristina připravila vídeňský bramborový salát a Hana zase kapra na černo. Černá omáčka se v její rodině jí nejraději samotná jako vánoční dezert, ale spolu s kaprem jde o tradiční recept z jižních Čech, který kombinuje voňavou nasládlou omáčku a nesmaženou variantu ryby.
Z Budějovic, odkud děvčata pocházejí, už je to jako by kamenem dohodil do Vídně, která dala zase inspiraci Kristinině bramborovému salátu. Vídeňský salát se připravuje bez majonézy a je mnohem lehčí než klasická verze i díky použití jablek a řapíkatého celeru. Takže vám po večeři zbyde mnohem víc místa na cukroví a vánočku :-).
Kapr na černo
Na 4 porce potřebujete: 4 filety z kapra, hrst sušených švestek (případně rozinek), hrst ořechů (mix mandlí, vlašských a lískových ořechů), 2 lžíce oleje, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 4 kuličky nového koření, 4 hlavičky hřebíčku, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, ¼ lžičky tymiánu, 2 vrchovaté lžíce povidel, perník na strouhání (50 g), citron, cukr, sůl
Postup: Ve větším hrnci povařte v půl litru vody sušené švestky a ořechy. V druhém menším hrnci orestujte nakrájenou cibuli, strouhanou kořenovou zeleninu, nové koření, hřebíček, celý pepř, bobkový list a špetku tymiánu. Zalejte asi litrem vroucí vody, přidejte filety kapra a 15 minut povařte.
Kapra poté vyjměte a vývar přeceďte přes síto do velkého hrnce se sušeným ovocem a oříšky. Přidejte švestková povidla, zahustěte strouhaným perníkem, ochuťte šťávou z citronu, přidejte cukr podle chuti a osolte. Omáčku povařte ještě asi 15–20 minut, dokud mírně nezhoustne. Vraťte do ní kousky ryby a podávejte teplé nebo studené.
Tip: Nejlepší je kapra na černo připravit den předem, aby se rybí maso propojilo s chutí omáčky.
Vídeňský bramborový salát
Na 4 porce potřebujete:1 kg brambor, 1 větší jablko, 1 šalotku, 2 řapíky celeru, 1 citron, hnědý cukr, olivový olej, jablečný ocet, sůl, pepř, pažitku
Postup: Brambory uvařte ve slupce do měkka, nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte je na větší kousky, přidejte plátky řapíkatého celeru, najemno nakrájenou šalotku (doporučujeme ji předem spařit, aby nenadýmala) a kousky jablka. Asi dvě lžíce cukru svařte s 50 ml octa, po vychladnutí přidejte stejné množství oleje a vše přidejte k zelenině. Salát dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a případně dalším cukrem. Dozdobte nasekanou pažitkou a podávejte.
Tip: Další inspirace na vánoční menu pochází z mnohem vzdálenějšího kraje – Vietnamu! Překvapte rodinu vietnamskou rybí polévkou s kousky smaženého kapra.
V jaké podobě kapr nejvíc chutná vám?