Hlavní obsah
2,9
(45)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zrají vám na zahrádce nebo v lese za chalupou ostružiny? Zde je recept na křehounkou galetku s jemnou mandlovou náplní, ke které se právě toto ovoce perfektně hodí!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Těsto
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 12 lžic másla
  • 8 lžic studené vody
Náplň
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1/2 hrnku cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 lžic másla
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička skořice
K dokončení
  • 4 hrnky ostružin
  • 1 ks vejce
  • 6 lžic cukru krystal
Článek

Postup

01.

Suché ingredience na těsto smíchejte ve velké míse.

Foto: Jakub Jurdič

Nebojte se měření na hrnky a lžíce: ušetří vám to čas, a recept funguje perfektně i bez přesnosti na gramyFoto: Jakub Jurdič

02.

Máslo nakrájejte na menší kousky a přidejte ke směsi. Tu rychle, ale dobře propracujte – nesmí v ní zůstat velké kusy másla.

Foto: Jakub Jurdič

Nejlepší pomůckou na přípravu těsta jsou vaše vlastní ruce :-)Foto: Jakub Jurdič

03.

Přidejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto.

Foto: Jakub Jurdič

Voda do těsta by měla být opravdu ledováFoto: Jakub Jurdič

04.

Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočívat minimálně 3–4 hodiny v chladu.

Foto: Jakub Jurdič

Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležetFoto: Jakub Jurdič

05.

Na náplň smíchejte mleté mandle, cukr, mouku, skořici a sůl.

Foto: Jakub Jurdič

Mandlová náplň voní po skořici...Foto: Jakub Jurdič

06.

V druhé míse rozmixujte máslo s vejci, přidejte k mandlové směsi a dobře promíchejte. Troubu si rozehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte podle formy, ve které budete galetku péct, ale přidejte mu v průměru ještě asi 3 cm, které budete zahýbat dovnitř.

Foto: Jakub Jurdič

K mandlové směsi přidejte máslo ušlehané s vejci a dobře propracujteFoto: Jakub Jurdič

07.

Formu si vyložte pečicím papírem a těsto na něj přesuňte. Potřete těsto náplní a poklaďte na něj ostružiny.

Foto: Jakub Jurdič

Na okrajích si nechte asi 3 cm těsta navíc, abyste je mohli přehnout dovnitřFoto: Jakub Jurdič

08.

Okraje těsta založte dovnitř a potřete je rozšlehaným vejcem.

Foto: Jakub Jurdič

Okraje těsta přehněte dovnitř a potřete je rozšlehaným vajíčkemFoto: Jakub Jurdič

09.

Nakonec celou galetku pocukrujte. Pečte asi 45 minut do zezlátnutí.

Foto: Jakub Jurdič

Nakonec celou galetku pocukrujteFoto: Jakub Jurdič

Energetická hodnota celkem - 28 cm průměr formy
Energie22 001,13 kJ
Bílkoviny93,27 g
Tuky355,47 g
Sacharidy413 g
Sůl9,74 g
SAFA120,55 g
Vláknina68,84 g
Cukry254,32 g
Související témata:

Načítám