Článek
Postup
01.
Suché ingredience na těsto smíchejte ve velké míse.
02.
Máslo nakrájejte na menší kousky a přidejte ke směsi. Tu rychle, ale dobře propracujte – nesmí v ní zůstat velké kusy másla.
03.
Přidejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto.
04.
Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočívat minimálně 3–4 hodiny v chladu.
05.
Na náplň smíchejte mleté mandle, cukr, mouku, skořici a sůl.
06.
V druhé míse rozmixujte máslo s vejci, přidejte k mandlové směsi a dobře promíchejte. Troubu si rozehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte podle formy, ve které budete galetku péct, ale přidejte mu v průměru ještě asi 3 cm, které budete zahýbat dovnitř.
07.
Formu si vyložte pečicím papírem a těsto na něj přesuňte. Potřete těsto náplní a poklaďte na něj ostružiny.
08.
Okraje těsta založte dovnitř a potřete je rozšlehaným vejcem.
09.
Nakonec celou galetku pocukrujte. Pečte asi 45 minut do zezlátnutí.