Hlavní obsah
3,3
(44)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Francouzům se leckdo posmívá za všudypřítomnou vůni česneku, ale na druhé straně – česnek je zdravý a ve správné úpravě taky pekelně dobrý!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks lilku
  • 2 palice česneku
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
Článek

Postup

01.

Lilky rozpulte a v každé půlce podélně vytvořte 3 až 4 zářezy hluboké jen tak, abyste neporušili slupku.

02.

Oloupané stroužky česneku nakrájejte na plátky a natěsno jimi vyložte vzniklé zářezy.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Bohatě zalijte olejem, ochuťte solí a pepřem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

04.

Pečte asi 40 minut, dokud není dužnina zcela měkká. Kdyby se česnek připaloval, ke konci lilky překryjte alobalem.

05.

Podávejte jen tak s pečivem nebo ke grilovanému masu či rybám.

Tip: Lilky můžete také posypat bylinkami (např. oreganem nebo provensálským kořením), sýrem feta nebo kousky rajčat.

Související témata:

Načítám