Článek
Postup
01.
Máslo nakrájejte na kostky.
02.
Na pracovní desku nasypte mouku, lehce osolte a posypejte nakrájeným máslem. Suroviny zpracujte tak, jako když tvoříte drobenku.
03.
Pak do těsta nalijte polovinu vody, prohněťte a vypracujte pevné těsto. Podle potřeby můžete přidat vodu, až těsto přestane lepit.
04.
Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
05.
Meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.
06.
Rozmarýn nasekejte nadrobno, máslo na drobenku nakrájejte na kostičky, posypte cukrem, postupně přisypávejte mouku a prsty vypracujte drobenku, do které na závěr zapracujte podle chuti nasekaný rozmarýn.
07.
Několik snítek můžete také omočit v olivovém oleji a položit navrch koláče na ozdobu.
08.
Formu vyložte rozváleným těstem, propíchejte vidličkou, posypte mletými mandlemi (ty zabrání navlhnutí těsta), navrch rozložte nakrájené meruňky a posypte rozmarýnovou drobenkou. Pečte asi 30 minut při 200 stupních.
Tip: Na koláč můžete použít i jiné sezonní ovoce: jahody, broskve, nektarinky…