Článek
Postup
01.
Krása se skrývá v jednoduchosti a tenhle recept oblíbené přísloví splňuje na 100 %. Troubu zapněte na 200 °C a pusťte se do toho.
02.
Meruňky přepulte, v případě hodně velkých plodů je můžete rozčtvrtit, a pecky odložte bokem. Ovoce vyskládejte řeznou stranou dolů do pekáčku. Vymazávat ho není potřeba, o to se postará máslo.
03.
Vyrovnané meruňky zasypejte cukrem smíchaným s vanilkou, poklaďte plátky másla a mezi meruňky umístěte pár pecek – dodají dezertu plnější chuť. (Ze stejného důvodu se jedna či dvě pecky přidávají i do skleničky kompotu.)
04.
Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, než meruňky téměř změknou, ale hlavně pustí šťávu, která se smíchá s máslem a cukrem.
05.
Vyndejte, zasypte trochou tymiánu (a případně i kouskem rozmarýnu), zakápněte trochou citronové šťávy a vložte ještě na chvíli dopéct do trouby. Bylinky se díky tomu, že je přidáte až na konec, nespálí.
06.
Nejlepší je podávat meruňky ještě horké jen tak nebo třeba s kopečkem domácí vanilkové zmrzliny či lžící zakysané smetany.
Chystáte se zavařovat? Jednoduchá meruňková marmeláda, meruňkový džem s mátou nebo džem s meruňkami, jablky a medem vám zachutnají.