Článek
Postup
01.
Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Dejte do hrnce, zasypte polovinou cukru a zalijte džusem (použít můžete i jablečný nebo rovnou meruňkový, podle džusu pak bude chutnat i sirup, o jehož přípravě se dočtete níže) a vínem a přiveďte k varu. Pak je zvolna asi 5–7 minut vařte skoro doměkka.
02.
Hotové meruňky vyjměte a tekutinu vařte na mírném plameni tak dlouho, až se zredukuje jen na pár lžic. Přidejte zbytek cukru a 2 lžíce vody a ještě chvilku provařte, až vznikne táhlý a sladký sirup.
03.
Hotové palačinky (vyrobené dle videa níže) natrhejte na kousky, navrstvěte spolu s uvařenými meruňkami na talíř, přelijte sirupem a dozdobte snítkou máty.
Až dojdou meruňky, dejte si trhanec s třešněmi.