Hlavní obsah
3,5
(2)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Taky milujete pohled na ty oranžové hebké plody, které jsou místy krásně narůžovělé? My tedy ještě o fous víc milujeme jejich chuť. Řeč je tu o meruňkách, tak hurá do pečení!

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
  • 750 g meruněk
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilkové tresti
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 dl bílého vína
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 plát křehkého těsta
  • 1 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Meruňky omyjte, nakrájejte na poloviny, vypeckujte, vložte do mísy a promíchejte s vanilkovou trestí a cukrem. Pak je uložte asi na 20 minut někam bokem a nechte je odležet.

02.

Mezitím si připravte křehké těsto nebo si udělejte kávu :-). Namacerované meruňky vložte do hrnce, zalijte bílým vínem (nebo můžete zvolit stejný postup jako v receptu na trhanec) a pomalu vařte asi 5 minut.

03.

Křehké těsto urovnejte do formy, na dno rozprostřete zakysanou smetanu a navrch kolem dokola těsně vedle sebe narovnejte půlky meruněk. Ty pak zaprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 230 stupňů Celsia. Pečte asi 10 minut, pak teplotu stáhněte na zhruba 190 stupňů a pečte ještě asi 35 minut, dokud nebude těsto zlatavě upečené.

04.

Mezitím vařením zredukujte víno, ve kterém se meruňky vařily, na minimum, přidejte třtinový cukr, a ještě zredukujte na sirup. Hotový koláč podávejte vychlazený a politý vinným sirupem.

Z křehkého těsta lze upéct i hruškový koláč.

Související témata:

Načítám