Článek
Postup
01.
Meruňky omyjte, nakrájejte na poloviny, vypeckujte, vložte do mísy a promíchejte s vanilkovou trestí a cukrem. Pak je uložte asi na 20 minut někam bokem a nechte je odležet.
02.
Mezitím si připravte křehké těsto nebo si udělejte kávu :-). Namacerované meruňky vložte do hrnce, zalijte bílým vínem (nebo můžete zvolit stejný postup jako v receptu na trhanec) a pomalu vařte asi 5 minut.
03.
Křehké těsto urovnejte do formy, na dno rozprostřete zakysanou smetanu a navrch kolem dokola těsně vedle sebe narovnejte půlky meruněk. Ty pak zaprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 230 stupňů Celsia. Pečte asi 10 minut, pak teplotu stáhněte na zhruba 190 stupňů a pečte ještě asi 35 minut, dokud nebude těsto zlatavě upečené.
04.
Mezitím vařením zredukujte víno, ve kterém se meruňky vařily, na minimum, přidejte třtinový cukr, a ještě zredukujte na sirup. Hotový koláč podávejte vychlazený a politý vinným sirupem.
Z křehkého těsta lze upéct i hruškový koláč.