Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Použili jsme formu o rozměrech asi 12 × 30 cm, jestli chcete péct v klasické koláčové o průměru 24 cm, zdvojnásobte množství ingrediencí. Křehké těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, horní arch sloupněte a pomocí spodního těsto překlopte do formy. Okraje dle potřeby ořízněte, můžete je i různě ozdobně zahnout. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj pruh pečicího papíru a zasypte fazolemi. Vložte na deset minut do trouby. Chcete-li si udělat vlastní těsto, můžete vyzkoušet třeba naše křehké linecké.
SEZONA MERUNĚK PŘIŠLA DŘÍV, TAK SI JI UŽIJTE
02.
Mezitím smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, mandlovou tresť a trochu cukru. Je-li náplň tak tuhá, že nejde vymíchat do hladké hmoty, přidejte pár lžic mléka. Meruňky nakrájejte na měsíčky. Těsto vyndejte z trouby, sesypte fazole a sundejte pečicí papír. Korpus naplňte tvarohovou směsí a navrch poklaďte měsíčky meruněk. Posypte mandlovými lupínky a dejte na dvacet minut péct do trouby. Ještě horké pokapejte medem a můžete podávat.
Tip
Do tvarohové směsi můžete přidat kousek nastrouhaného marcipánu.
Jaký meruňkový koláč děláte vy?