Hlavní obsah
3,5
(60)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Horké jaro má na svědomí brzké dozrávání leckterého ovoce. A zrají už i meruňky. Jsou jako stvořené pro tenhle rychlý koláč s mandlemi a medem.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto a k dokončení
  • 1/2 balení křehkého těsta
  • 2 lžíce medu
Náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 3 kapky mandlové tresti
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 4 ks meruněk
  • 2 hrsti mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Použili jsme formu o rozměrech asi 12 × 30 cm, jestli chcete péct v klasické koláčové o průměru 24 cm, zdvojnásobte množství ingrediencí. Křehké těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, horní arch sloupněte a pomocí spodního těsto překlopte do formy. Okraje dle potřeby ořízněte, můžete je i různě ozdobně zahnout. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj pruh pečicího papíru a zasypte fazolemi. Vložte na deset minut do trouby. Chcete-li si udělat vlastní těsto, můžete vyzkoušet třeba naše křehké linecké.

02.

Mezitím smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, mandlovou tresť a trochu cukru. Je-li náplň tak tuhá, že nejde vymíchat do hladké hmoty, přidejte pár lžic mléka. Meruňky nakrájejte na měsíčky. Těsto vyndejte z trouby, sesypte fazole a sundejte pečicí papír. Korpus naplňte tvarohovou směsí a navrch poklaďte měsíčky meruněk. Posypte mandlovými lupínky a dejte na dvacet minut péct do trouby. Ještě horké pokapejte medem a můžete podávat.

Tip

Do tvarohové směsi můžete přidat kousek nastrouhaného marcipánu.

Jaký meruňkový koláč děláte vy?

Načítám