Hlavní obsah
2,9
(37)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Meruňková sezona je v plném proudu, a proto je na čase upéct nějakou tu dobrotu s tímhle skvělým ovocem. Co třeba žemlovku?

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 ks rohlíku
  • 450 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 700 g meruněk
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 hrudka másla
Článek

Postup

01.

Nejdřív vymažte zapékací misku kouskem máslaSmíchejte mléko, vejce a cukr a ve směsi namáčejte rohlíky nakrájené na kolečka a dno zapékací misky jimi vystelte.

02.

Druhou vrstvu tvoří okapané kompotované nebo oloupané čerstvé meruňky, ty pak potřete zakysanou smetanou. Horní vrstvu tvoří opět namočená kolečka rohlíků.

03.

Takto připravenou žemlovku vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečte asi 40 minut, až bude povrch žemlovky krásně zlatavý. Místo rohlíků můžete použít také vánočku.

Pokud je na vás žemlovka z jablek i meruněk příliš fádní, zkuste banánovou.

Související témata:

Načítám