Článek
Přivítejte jaro s recepty plnými čerstvé sezonní zeleniny, jemného masa i zdravějšího sladkého. V našem březnovém menu najdete ředkvičky, karotku, kedlubny nebo třeba kapustu, ale i králičí maso, vegetariánské jídlo a zdravější variantu mrkvového koláče – s kokosovým cukrem a špaldovou moukou. Klasickou bílou mouku vynecháme i v bramborových nocích, do kterých přijde její rýžová alternativa. Šidit se ale rozhodně nebudeme :-)!
Brynzová pomazánka s jarní cibulkou
Potřebujete: 250 g brynzy, ¼ kostky másla (60 g), lžičku sladké papriky, ¼ lžičky pálivé papriky (lze vynechat), pepř, 3 jarní cibulky. K podávání: oblíbené pečivo, čerstvou zeleninu, řeřichu
Postup: Brynzu promíchejte se změklým máslem a ochuťte sladkou a pálivou paprikou, čerstvě mletým pepřem a najemno nasekanou jarní cibulkou. Podávejte na oblíbeném pečivu obložené čerstvou zeleninou a řeřichou.
Králík s kedlubnovým zelím a bezlepkovými noky
Na 4 velké porce potřebujete: 1 vykuchaného králíka, 6 stroužků česneku, lžíci čerstvého rozmarýnu, 1,5 lžičky soli, lžíci dijonské hořčice, 80 g špeku nebo másla, 2 cibule. Na kedlubnové zelí: 4 střední kedlubny, 1 cibuli, lžíci sádla, sůl, pepř, kmín, ocet. Na noky: 500 g brambor, sůl, ¾ hrnku rýžové mouky
Postup: Očištěného králíka naporcujte a ze všech stran potřete pastou z prolisovaného česneku, nasekaného rozmarýnu, soli a hořčice. Jestli máte čas, nechte maso klidně přes noc marinovat. Na dno pekáče pak dejte najemno pokrájenou cibuli, překryjte masem a posypejte kostičkami špeku nebo vločkami másla. Přiklopte a pečte asi 1,5 hodiny při 200 °C doměkka, čas od času otočte a přelejte výpekem. Odklopte a pečte ještě asi 30 minut dozlatova.
Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše sádla, přidejte oloupané a nahrubo nastrouhané kedlubny, osolte, opepřete a ochuťte trochou kmínu. Duste asi 15 minut doměkka a podle chuti dolaďte octem.
Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se lžičkou soli a s moukou. Vyválejte v dlouhé hady, které krájejte na jednotlivé nočky. Ty si odkládejte na pečicí papír nebo pomoučenou plochu a poté ihned vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy vyplavou na povrch.
Vegetariánské kapustové závitky
Na 4 porce potřebujete: 1 velkou kapustu, ¾ hrnku čočky, ½ hrnku rýže natural, sůl, 2 lžíce olivového oleje, chilli vločky dle chuti, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, ¼ lžičky skořice, lžičku tymiánu, pepř, lžíci citronové šťávy. Na omáčku: 1 velkou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 2 stroužky česneku, plechovku drcených rajčat, lžičku sladké nebo uzené papriky, ¼ lžičky skořice, 200 ml vody, hrst rozinek
Postup: Propláchnutou čočku 20 minut vařte, poté osolte, přidejte rýži a společně dovařte asi 30 minut doměkka. Mezitím z kapusty odstraňte 12–16 svrchních listů, do kterých půjde balit náplň, a zbylý střed pokrájejte na nudličky. Najemno pokrájenou cibuli nechte na oleji spolu se špetkou chilli zesklovatět, přidejte pokrájenou kapustu, nasekaný česnek, skořici, tymián a čerstvě mletý pepř. Poduste doměkka, přimíchejte uvařenou čočku s rýží a dochuťte citronovou šťávou.
Omáčku můžete použít hotovou, nebo si uvařte domácí: cibuli zpěňte na troše oleje, osolte, přidejte nasekaný česnek, rajčata, papriku, skořici, vodu a rozinky a 10 minut povařte.
Z listů seřízněte svrchní část středového košťálu, aby se neprotrhly, ale zároveň šly lépe zabalit, a postupně je asi na minutu namáčejte do osolené vroucí vody. Listy ihned propláchněte studenou vodou, na spodní třetinu dejte 1–2 lžíce čočkové směsi, přehněte okraje a zarolujte. Na dno pekáče dejte polovinu omáčky, vyskládejte závitky a překryjte zbylou omáčkou. Pečte asi 30 minut při 180 °C.
Tip: Náplň do závitků dolaďte podle své chuti, přidat můžete bulgur, quinou, jiné druhy čočky, tempeh, tofu, olivy, žampiony nebo třeba vlašské ořechy.
Špaldový koláč z karamelizované mrkve
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 500 g mrkve, 1/3 kostky másla (80 g), ½ hrnku kokosového nebo hnědého cukru, lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, 2 vejce, hrnek špaldové mouky, ¼ lžičky soli, ¾ lžičky prášku do pečiva. Na polevu: 120 g krémového sýra, lžíci medu, hoblinky mrkve
Postup: Cukru nechte lehce zkaramelizovat s polovinou másla, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a zbylé máslo a chvilku restujte. Pod pokličkou pak spolu se skořicí a zázvorem poduste asi 20 minut doměkka. Nechte trochu prochladnout, vmíchejte vejce, mouku, sůl a kypřicí prášek a rozetřete do papírem vyložené formy. Pečte asi 40 minut při 180 °C. Vychladlý koláč ozdobte polevou z krémového sýra a medu a hoblinkami z mrkve.
Jaké jídlo pro vás symbolizuje příchod jara?