Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Hrnek o objemu 250 ml a smetana z jednoho kelímku o váze 190 g. Důležité je vybrat zakysanku minimálně 20%, aby hezky držela a krém se neroztékal.
02.
Med, máslo, sůl a cukr přiveďte k varu a za stálého míchání chvilku povařte, aby se cukr rozpustil a směs lehce zezlátla. Vmíchejte jedlou sodu, stáhněte z ohně a nechte dvě až tři minuty vychladnout.
03.
V jiné misce prošlehejte vajíčka a pomalu je zašlehejte do máslové směsi. Pak metlu vyměňte za vařečku a vmíchejte mouku. Vše rukama zpracujte na hladké těsto, zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odležet. Mezitím podle chuti oslaďte smetanu (můžete přidat i trochu vanilkového cukru) a nechte ji v lednici čekat na svou chvíli.
04.
Těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte (není ani třeba podsypávat) do tenka, přemístěte na pečicí papír a ještě trochu rozválejte, aby byl plát větší než dortová forma nebo talíř (přibližně 24 cm). Několikrát propíchejte vidličkou, aby se při pečení pláty nevyboulily, a postupně při 200 °C upečte dozlatova – trvá to jen asi pět minut. Ihned po upečení pak podle talíře či formy nožíkem vyřízněte z každého korpusu kolo. Odřezky těsta schovejte.
05.
Po vychladnutí položte první korpus na rovný talíř nebo dortový etažér, potřete několika lžícemi krému, přiklopte dalším korpusem a tak pokračujte se všemi pláty. Nakonec jen lehce potřete i boky dortu a uhlaďte je stěrkou tak, aby se rýsovaly jednotlivé vrstvy.
06.
Teď přichází řada na odřezky: běžně se jen nadrtí a medovník se jimi obsype. Vy je však rozmixujte, několik lžic dejte stranou a většinu drobečků pak přímo v mixéru spojte se zbytkem krému (podobně jako u dortových lízátek můžete na spojení použít i rozpuštěnou čokoládu, lískooříškovou pomazánku, džem, mascarpone nebo trochu smetany), aby šly z hmoty tvarovat kuličky. Různě veliké kuličky zčásti obalte v odložených drobečcích, zčásti nechte holé a dort jimi ozdobte.
07.
Teď přichází to nejtěžší: nechat dort den odležet, aby hezky změkl a chutě se propojily...
Pustíte se do výroby jednoduchého medovníku, nebo máte jiný oblíbený recept?