Článek
Postup
01.
V menší misce vyšlehejte metličkou vejce, cukr, olej, med a vanilkový extrakt do pěny. Ke směsi prosejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí a vypracujte těsto. Bude husté asi jako med a lepivé. Nechte ho v misce, přikryjte fólií a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně i do druhého dne.
02.
Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech papírem na pečení. Z těsta odebírejte navlhčenou lžící hrudky těsta velké asi jako velký vlašský ořech a pomocí menší navlhčené lžičky je klaďte na plech. Hrudky budou neforemné a budou se trochu lepit, to ale nevadí, v troubě se mírně roztečou a vytvoří polokulaté sušenky. Jenom mezi nimi nechte dostatečně velké rozestupy.
03.
Pečte v předehřáté troubě 8–10 minut, možná o minutku déle, ale pozor, aby se spodky nezačaly připalovat. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
04.
Na čokoládovou polevu rozpusťte v hrnci nad párou nalámanou čokoládu, přidejte lžičku oleje, aby byla tekutější a přelijte vychladnuté perníčky. Nechte polevu chvíli usadit a trochu zchladnout a poté ji posypejte zrníčky pylu. Podávejte, až je poleva úplně ztuhlá.
Doporučujeme zkusit také ořechové řezy jako medovník nebo bábovku s medem a ořechy.