Hlavní obsah
3,3
(51)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kupte si pytlík včelího pylu, je skvělý na posílení imunity. Užívejte ho jenom tak na lžičku. Jeho nevšední nasládlá vůně a lehce květinová, trochu provokativní chuť nás nalákaly vyzkoušet ho i v kuchyni. Jako pocta včelám tak vznikl recept na tyto nadýchané medové sušenky s pylem.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 1 ks vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na polevu a zdobení
  • 80 g čokolády 60%
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička včelího pylu
Článek

Postup

01.

V menší misce vyšlehejte metličkou vejce, cukr, olej, med a vanilkový extrakt do pěny. Ke směsi prosejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí a vypracujte těsto. Bude husté asi jako med a lepivé. Nechte ho v misce, přikryjte fólií a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně i do druhého dne.

02.

Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech papírem na pečení. Z těsta odebírejte navlhčenou lžící hrudky těsta velké asi jako velký vlašský ořech a pomocí menší navlhčené lžičky je klaďte na plech. Hrudky budou neforemné a budou se trochu lepit, to ale nevadí, v troubě se mírně roztečou a vytvoří polokulaté sušenky. Jenom mezi nimi nechte dostatečně velké rozestupy.

03.

Pečte v předehřáté troubě 8–10 minut, možná o minutku déle, ale pozor, aby se spodky nezačaly připalovat. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

04.

Na čokoládovou polevu rozpusťte v hrnci nad párou nalámanou čokoládu, přidejte lžičku oleje, aby byla tekutější a přelijte vychladnuté perníčky. Nechte polevu chvíli usadit a trochu zchladnout a poté ji posypejte zrníčky pylu. Podávejte, až je poleva úplně ztuhlá. 

Související témata:

Načítám