Článek
Postup
01.
Z mouky, cukru, medu, soli, másla, vajíčka a sody vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě půlky a z každé vyválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru 2 až 3 mm tlustý obdélník. Vrchní papír sloupněte a pláty přesuňte na plech.
02.
Ořechy sice působí efektněji vcelku, ale mnohem praktičtější je je nahrubo nasekat – řezy se vám pak budou lépe krájet. V nepřilnavé pánvi přiveďte k varu máslo s medem, skořicí a solí, vmíchejte ořechy (vlašské, lískové, kešu, mandle, para, pekany, arašídy nebo i semínka typu tykev či slunečnice) a za stálého míchání asi minutu opékejte. Směs pak rychle, aby nezatuhla, přesuňte na jeden z plátů a rozetřete.
03.
Obě části těsta pečte při 180 °C 5 až 15 minut dozlatova – zde hodně záleží na typu trouby, proto je raději kontrolujte. Nechte vychladnout.
04.
Mezitím přiveďte k varu 2/3 mléka s vanilkovým i krupicovým cukrem a za stálého míchání přidejte zbylé mléko, ve kterém jste rozšlehali škrob. Minutu povařte, vmíchejte rum, na povrch pudinku přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Máslo pak ušlehejte do pěny a vmíchejte do krému.
05.
Těsto bez ořechů potřete krémem, přitiskněte na něj plát s ořechy a nechte do druhého dne v chladu odležet – těsto krásně změkne a řezy půjdou dobře krájet.
Ořechy si se skořicí a špetkou soli skvěle rozumí, zkuste i tyto sladce-pikantní kandované ořechy. Hodí se i jako snadný jedlý dárek!