Článek
Tradiční Velikonoce se neobejdou bez klasických dobrot. V Česku se na Zelený čtvrtek pečou sladké jidáše a na Bílou sobotu pak kynuté i nekynuté mazance a třeba také beránci.
Zlatavý máslový mazanec se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený k nedělní snídani. Vršek se nařezával do křížku na připomínku ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (a také proto, aby mazanec při pečení nepraskl). Ještě před snídaní na Velikonoční neděli se s ním hospodyně vypravily na mši, kde mu kněz požehnal a udělil svaté pomazání (odtud pochází i jeho jméno). Do pečení mazance se ale můžete pustit, i když je vám křesťanská symbolika vzdálená. Kulaté bochníky připomínající slunce se pekly dávno před rozšířením křesťanství na oslavu příchodu jara. Vybrali jsme pro vás několik ověřených receptů pro zkušené pekaře a pekařky i pro ty, co s pečením teprve začínají.
Kynutý mazanec
Kynutý mazanec namazaný poctivou vrstvou čerstvého másla a někdy i marmelády je doteď v mnohých rodinách tradiční velikonoční snídaní. Jak na to, aby se mazanec opravdu povedl?
- Všechny ingredience včas vyjměte z lednice, aby měly před přípravou těsta stejnou pokojovou teplotu. Mouku vždy prosejte, mazanec díky tomu bude nadýchanější.
- Nebojte se těsto osolit: na půl kila mouky nestačí malá špetka soli, s klidem přidejte alespoň čtvrt lžičky. Do těsta na mazanec smíchejte také nastrouhanou citronovou kůru, provoní ho a dodá mu svěžest.
- Těsto pořádně prohněťte, až se bude odlepovat od stěn mísy. Nechte ho vykynout a poté ho na vále dobře propracujte a vytvořte jednotlivé bochánky. Před pečením je nechte na plechu pod utěrkou znovu kynout asi 20 minut.
- Po vykynutí je důkladně potřete rozšlehaným vejcem a až poté nařízněte do křížku a posypejte mandlemi. Mazanec také můžete nastřihnout nůžkami.
- Prvních 10 minut pečte na 190-200 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte dozlatova podle velikosti bochánků.
- Pečivo z kynutého těsta je nejlepší úplně čerstvé. Těsto na mazance můžete zadělat večer před pečením a nechat ho kynout pomalu přes noc v lednici.
Tvarohový mazanec bez kynutí
Bojíte se kynutého těsta? Nevadí! I vy si můžete na Velikonoce upéct dokonalý mazanec. Tvarohové těsto je krásně vláčné a hrníčkový recept je zase velmi jednoduchý. Tak co, dáte si letos říct a osmělíte se?
Bezlepkový bramborový mazanec
Velikonoční mazanec si můžete dopřát i bez lepku. Stačí dodržet pár jednoduchých kroků a vláčný bochánek se vám povede stejně dobře jako z klasické mouky.
Mazanec jako věnec i minimazance
Máte rádi klasiku, ale také máte chuť na něco trošku jiného? Zkuste si letos na Velikonoce upéct mazanec ve tvaru věnce nebo malinkaté minimazance. Rodina bude nadšená!