Článek
Těsto na maxivětrník musí být spíš hustější. Na plech ho nestříkejte pomocí cukrářského sáčku, bude růst nerovnoměrně, použijte lžíci a stěrku. Lepších výsledků dosáhnete, když dáte místo másla olej. A určitě dodržte postup a čas pečení!
Postup
01.
Den dopředu si připravte vanilkový krém a karamelovou šlehačku. Na vanilkový krém uvařte podle návodu hustější pudink, ale použijte jenom 300 ml mléka. Uvařený pudink ihned přesuňte do mísy robotu a pomalu šlehejte až do zchladnutí – je to nejjistější cesta k opravdu hladkému krému. Mezitím ušlehejte pevnou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do opravdu vychlazeného našlehaného pudinku.
02.
Na karamelovou šlehačku vsypte do menšího hrnce s těžkým dnem cukr a nechte ho rozpustit na světlý karamel. Opatrně zalijte šlehačkou (ideální je, když je alespoň pokojové teploty nebo mírně zahřátá) a zahřívejte a míchejte, až se rozpustí všechny cucky. Nechte vychladnout a přesuňte společně s krémem do druhého dne do lednice.
03.
Na těsto si připravte menší hrnec a odměřte do něj vodu a olej. Odvažte také mouku a připravte si ji k ruce do misky. Olej s vodou přiveďte k varu, ztlumte plamen na mírný, hrnec na chvíli odstavte a naráz vsypte všechnu mouku. Vařečkou dobře rozmíchejte, vraťte na plamen a za stálého míchání odpalujte jednu dvě minuty. Těsto míchejte až se spojí do jedné lesklé koule a na dně hrnce zůstane bílá „napálená“ vrstva. Přesuňte hmotu do mísy a nechte chladnout.
04.
Mezitím si rozpalte troubu s horkým vzduchem na 180 stupňů. Na papír na pečení si tužkou vyznačte kruh s průměrem 15–17 cm a položte ho na plech (otočte ho, předkreslený kruh bude vidět).
05.
Připravené těsto začněte šlehat a až budou mít kousky těsta zhruba teplotu těla, přidejte první vejce a důkladně ho s těstem prošlehejte. Až poté přidejte druhé vejce a také ho řádně zapracujte do těsta. Jestli jste použili střední až velké vejce, máte teď v míse pevné, ale hladké a spojené těsto. Pokud jste použili vejce malé a těsto je pořád drobivé, prošlehejte vedle v misce ještě jedno vajíčko, přidejte k těstu zhruba polovinu a znovu prošlehejte.
06.
Připravené těsto naneste doprostřed předkresleného kruhu a stěrkou rozetřete k okrajům tak, aby bylo všude stejně vysoké. Okraje můžete uhladit navlhčeným prstem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35 minut. Troubu neotvírejte! Vydržte, jinak těsto spadne. Po 35 minutách ji opatrně pootevřete, nechte uniknout páru, mezi dvířka vložte vařečku a nechte ještě asi 5 minut dosušit.
07.
Upečený korpus přeneste na mřížku, aby se zespodu nezapařil, z boku ho propíchněte ostrým nožem a nechte zcela vychladnout. Poté ho podélně rozkrojte, vrchní část polijte čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.
08.
Na čokoládovou polevu zahřívejte ve vodní lázni nalámanou čokoládu se smetanou, až se spojí do hladké masy.
09.
Z vychlazené karamelové smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Spodek korpusu položte na servírovací talíř, pomocí cukrářského sáčku ho naplňte vanilkovým krémem, na něj nastříkejte karamelovou šlehačku a přiklopte vrškem korpusu. Podávejte nejlépe ještě ten den.
Můj tip: Jestli se vám korpus přes veškerou snahu v troubě rozběhne do všech stran, nalámejte ho na kousky, vytvořte větrníkové „poháry“ a vydávejte to za záměr.
Chcete další cukrářské výzvy? Zkuste upéct makronky jako z francouzské cukrárny nebo luxusní čokoládový dort pro náročné.