Hlavní obsah

Máte tajný vztah? Víme, kdy se omrzí a proč

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

„Zakázané ovoce", co tak sladce chutná. Tajná láska... Možná trochu nebezpečná, ale taky hodně vzrušující. Jak dlouho tohle milostné mámení vydrží a může se z něho vůbec vyklubat láska na celý život?

Článek

Nemluvíme o vztahu, kdy je jeden z páru (nebo i oba) zadaný, a jde vlastně o nevěru. Máme na mysli spíš situace, kdy své city veřejně neprojevujete, protože je váš přítel zároveň i váš nadřízený a nedělalo by to dobrotu v práci. Nebo je to muž, jehož vaši rodiče a blízcí nemají rádi, nepřijali by ho, a tak se raději „skrýváte“. Případně jste jaksi nestandardní pár, třeba je mezi vámi obrovský rozdíl věkový, sociální, rasový a podobně, což vyvolává rozporuplné reakce okolí.

Je to vzrušující

Existuje hned několik důvodů, proč je taková láska tolik vzrušující a zajímavá. Je to důkaz pravdivosti přísloví o zakázaném ovoci, které nejlépe chutná. Opravdu platí, že to, co mít nemůžete (nebo byste mít neměli), chcete prostě nejvíc. Druhou lákavou sférou je nebezpečí odhalení, neustálé riziko a adrenalin. Tajné schůzky ve vzdálených koutech města, skrývání a letmé pohledy, jejichž význam nesmí nikdo odhalit. To vše je koktejl plný afrodiziak, z něhož se vám točí hlava.

Bohužel existuje ještě jeden důvod, proč řada lidí tají milostné vztahy, který už tak sexy není. „Bojí se, že by ten vztah nemusel vyjít. Už se jim to několikrát stalo a vysvětlování okolí jim jen sype sůl do rány,“ říká vztahová koučka Kateřina Matláková ze Školy pro ženy. Tajnůstkaření není v tomto případě nic jiného než obranný mechanismus, snaha minimalizovat škody, které rozchod (už dopředu jej předpokládáte) způsobí.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Zpočátku je tajná láska velké dobrodružství plné vzrušení a adrenalinu. Tohle kouzlo se ale brzy vytratíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Kdy to kouzlo pomine?

Faktem ale je, že takhle úchvatná je tajná láska většinou jen nějaký čas, navždy takto fungovat prostě nemůže. „Cokoli trvá delší dobu, stává se ve finále běžné, takže i ze vzrušujícího utajování se může stát nudná rutina,“ potvrzuje Kateřina Matláková. Navíc platí, že lidé sice milují vzrušení, ale také jsou pohodlní. Když tedy pomine prvotní náboj, začne být skrývání spíš omezující. Hledání odlehlých míst, dlouhé přesuny, telefonování jen za určitých podmínek a podobně začne být spíš velkou komplikací, něčím, co narušuje váš komfort.

Nejčastější scénář

Nejběžnější variantou je, že se vaše vzájemné city prohlubují, ale jeden začne být zamilovaný mnohem víc. A ve chvíli, kdy skutečně milujete, chcete to vykřičet do celého světa. Tajnůstkaření vás přestane lákat. „Lidé obecně touží po plnohodnotném vztahu, proto se dříve či později stane, že skrývání začne jednomu z páru vadit,“ říká vztahová koučka Hana Wolf. Tajná láska je sice vzrušující, ale zároveň je to jen cosi napůl.

Přesně tohle bývá chvíle, kdy dochází k neshodám a následnému rozchodu. Jeden se totiž začne cítit nedoceněný, potupený, pochybuje (většinou právem) o citech svého protějšku, který odmítá podstoupit riziko odhalení vztahu, není ochoten se za vztah postavit všemu a všem, třeba blízkým či předsudkům.

Dobře se necítí ani ten druhý. Je na něho vyvíjen nátlak, je nucen do něčeho, do čeho se mu nechce. Navíc to může vnímat jako jakýsi podvod. Vždyť jste si na začátku jasně řekli, že nepůjdete s kůží na trh, tak proč by to teď mělo být jinak?! Jednoduše řečeno, šanci má tenhle vztah pouze ve chvíli, kdy se do toho emočně namočíte oba dva stejně, tudíž oba dva budete ochotni riskovat v podstatě cokoli, jen aby váš vztah měl veřejný status.

Zažili jste někdy tajnou lásku? Jak to dopadlo?

Související témata:

Načítám