Článek
Když už investujete do kvalitního vína, neměli byste přehlížet to ostatní, co ho doprovází. Důležité je nejenom skladování, ale prožitek násobí i výběr skla stejně jako správné zátky...
Vyberte si správnou sklenici
Volbu správné sklenice, do které se nalévá víno, rozhodně není radno podceňovat. Chuť vína vynikne, pokud nápojové sklo splňuje několik konkrétních parametrů. Sklenka by měla být vyrobena z co možná nejtenčího čirého skla bez zlacení, dekoru nebo ozdobného broušení. Jedině tehdy máte možnost posoudit barvu a čistotu vína.
Tenká stěna má i další význam, „Jestliže si totiž vyberete tenkostěnnou sklenici, mezi vašimi ústy a vínem bude minimální překážka. Víno tak bude snáze lahodit vašim chuťovým pohárkům. Nikdy byste totiž neměli zapomenout na to, že víno se vychutnává, a nikoli pije,“ dodává Filip Jantač z Global Wines.
Hodně záleží i na délce stopky, která by měla umožňovat správné držení. Pokud totiž sklenici uchopíte za baňku, víno se zbytečně zahřívá.
Měli byste mít alespoň tři základní typy skla – šumivé víno nalejte do štíhlé sklenice typu flétna, bílé do spíš uzavřené tulipánové a červené patří do největší ve tvaru balonu.
Náčiní jak pro sommeliera
Nemusíte investovat velké peníze do profesionální vývrtky, jenomže ani ty levné nejsou právě nejlepší volbou. Důležité je, abyste si vybírali dle samotné šroubovice. Měla by mít volný střed, být tenká a mít ostrou špičku, jinak je možné, že se bude korek trhat.
Praktická je barmanská nebo také dvoufázová vývrtka, se kterou víno pohodlně otevře i žena. S osvědčeným a jednoduchým motýlkovým modelem si nejlépe poradí muži.
Korkovou zátku byste neměli při otvírání v žádném případě porušit. Její kousky by se tak mohly dostat do láhve.
Předem odstraňte folii okolo hrdla láhve a podívejte se, kam až korek dosahuje, abyste ho neprovrtali skrz. I v tom případě riskujete, že se drobečky korku dostanou do vína. Korek vytahujete pomalu a s citem, bez slyšitelného zvukového efektu.
Šroubovací uzávěr neznamená špatné víno
Kvůli vadě korku nebo při použití korku nekvalitního se může víno znehodnotit a získat horší vlastnosti než při použití moderní technologie uzávěru. Pro jednoduchou a bezpečnou manipulaci se šroubové uzávěry těší poslední dobou mezi vinaři i konzumenty velké oblibě. Nepoužívají se ale u vín určených k archivaci, nýbrž jen k rychlé spotřebě. Mezi vinaři se stávají oblíbenými také atraktivní skleněné zátky. Víno pod nimi zraje výrazně pomaleji, navíc sklo je chuťově neutrální a netečné k pachům.
Jak dlouho vydrží víno
Ke skladování se nehodí každé víno. Nevhodná jsou vína levnější stolní bez kvalitního korkového uzávěru a s vyšší nebo naopak velmi nízkou kyselinou. Nejvhodnější jsou vína od prověřených a renomovaných vinařů z osvědčených vinic a poloh, správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.
Otázkou je, kde víno skladovat. Ideálně ve speciálním sklepě se stabilní teplotou mezi 9 až 11 °C. Vlhkost zde by pak měla být zhruba 65 %. Víno vyžaduje temnotu a správnou správnou polohu láhví. Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, přichází na řadu speciální chladicí vinotéky s nastavitelnou teplotou.
Kterému typu vína dáváte přednost?