Článek
Cheesecake vděčí za svůj název sýru, ze kterého se jeho náplň většinou připravuje. V překladu to přímo znamená „sýrový koláč“, pokud si však pod tímto názvem představíte slanou buchtu z listového těsta a ementálu, šeredně se spletete. Jedná se totiž o sladkost vyrobenou ze sýru „cream cheese“, který pochází z Ameriky a je tak trochu podobný našemu tvarohu. V České republice ho koupíte pod značkou Philadelphia, někdy se nahrazuje pomazánkovým máslem nebo Lučinou. Základnu dortu tvoří rozemleté máslové sušenky nebo vafle. No a nakonec nemůže chybět ani poleva – z citronu, ovoce nebo třeba i čokolády. Už vás honí mlsná? Tak pojďte na to!
Tento základní recept jsem vyžebral od své známé z Ameriky a sám jsem si při pečení ověřil, že je jednoduchý, a přitom dokonalý!
Potřebujete: 150 g světlých máslových sušenek, 100 g másla, 900 g sýru „cream cheese“, 6 vajec, 200 ml 40% smetany ke šlehání, 200 ml 30% zakysané smetany, 150 g cukru krupice, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 citron, 1 lžíci vanilkového extraktu, ovoce na polevu (může být i mražené, doporučujeme lesní plody či jahody).
Sušenky rozemelte na drť, smíchejte je s rozpuštěným máslem a natlačte je na dno dortové formy o průměru 24 cm, které jste vyložili pečicím papírem. Dejte na 15 minut odpočinout do lednice a mezitím se vrhněte na krémovou náplň.
Do mísy vložte cream cheese a celá vejce. Přidejte obě smetany, cukr, mouku, šťávu z jednoho citronu a vanilkový extrakt (je 100x lepší než vanilinový cukr, tak si dejte práci a najděte ho v regálech supermarketů). Zapojte do hry ruční šlehač a krém na nejnižší otáčky pomalu promíchejte. Z lednice vyndejte formu a sušenkový základ zalijte krémem.
Vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia a pečte 15 minut. Poté teplotu stáhněte na 135 stupňů a pokračujte dalších 70 minut. My jsme na dno trouby ještě vložili plech s kastrůlkem s horkou vodou – to aby uvnitř bylo vlhko a cheesecake se během pečení nepropadl. Troubu po upečení vypněte, neotevírejte a minimálně hodinu nechte cheesecake v rozehřáté troubě stát. Pokud byste ji otevřeli, povrch cheesecaku by vám popraskal a celý by se zdrcnul. Zchladlý dort přemístěte do lednice a nechte ho tam pořádně vychladit, ideálně přes noc stejně jako my. Poté ho nakrájejte na kousky, přelijte polevou z rozmixovaného ovoce a dokonalá sladkost je na světě!
Ať se vám daří! A pokud jste se ještě úplně nenamlsali, doporučujeme nebezpečně dobré rolády na tři způsoby nebo souboj dezertů se smetanou. Uvidíte, přijdou vám k chuti!