Článek
Směs koření na masovou pomazánku si namíchejte ze všech ingrediencí a přidávejte ji do pomazánky postupně – kvalita koření se dost liší a každý z nás má jiné chutě… Zbytek uchovejte propříště, nebo využijte v jiném receptu: skvěle dochutí pomalu dušená jídla z hovězího masa nebo masové kuličky z vepřového.
Základ pomazánky tvoří pečené vepřové maso – můžete využít i zbylou vepřovou pečeni z nedělního oběda, je ale důležité, aby byla ochucená jednoduše (česnek a kmín jsou v pořádku) a abyste měli dostatek masového výpeku.
Pokud vám zbylo maso od oběda, přeskočte krok 1, kde s maso teprve peče.
Postup
01.
Na pomazánku se hodí krkovička, plec, libovější bůček nebo jejich směs. Maso omyjte, osušte, osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem, podlijte trochou vody a pomalu upečte úplně doměkka. Dobu pečení zkrátíte, když maso pokrájíte na menší kousky.
02.
Maso nechte vychladnout a poté pomelte najemno. Já mám ráda pomazánku opravdu hladkou, proto maso melu dokonce dvakrát.
03.
Mleté maso dobře promíchejte s výpekem a tukem z masa: přidejte ho tolik, abyste získali jemnou směs, která se dobře roztírá (když máte málo výpeku, můžete přidat trochu dobrého vepřového sádla). Ochutnejte, dosolte a přidejte směs koření: začněte půlkou lžičky a postupně můžete přidávat.
04.
Nakonec pokrájejte opravdu najemno jednu malou cibuli (nebo polovinu větší) a kyselé okurky. Přidejte je k mletému masu společně s hořčicí a dobře promíchejte.
05.
Pomazánku napěchujte do čisté skleničky a nechte v chladu rozležet. Podávejte s krajíčky opečeného chleba. V lednici vydrží přibližně týden.