Hlavní obsah
3,5
(87)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když někomu nabídnete tuhle na pohled jednoduchou masovou pomazánku, dočkáte se nejspíš překvapeně povytaženého obočí a otázky: „Co v tom je?“ Je totiž ochucená neobvyklou směsí koření, která jí dodává nečekaný šmrnc.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
Směs koření na masovou pomazánku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Na pomazánku
  • 800 g vepřového masa
  • 1 naběračka výpeku z masa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 ks cibule
  • 3 ks kyselých okurek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Směs koření na masovou pomazánku si namíchejte ze všech ingrediencí a přidávejte ji do pomazánky postupně – kvalita koření se dost liší a každý z nás má jiné chutě… Zbytek uchovejte propříště, nebo využijte v jiném receptu: skvěle dochutí pomalu dušená jídla z hovězího masa nebo masové kuličky z vepřového.

Základ pomazánky tvoří pečené vepřové maso – můžete využít i zbylou vepřovou pečeni z nedělního oběda, je ale důležité, aby byla ochucená jednoduše (česnek a kmín jsou v pořádku) a abyste měli dostatek masového výpeku.

Pokud vám zbylo maso od oběda, přeskočte krok 1, kde s maso teprve peče.

Postup

01.

Na pomazánku se hodí krkovička, plec, libovější bůček nebo jejich směs. Maso omyjte, osušte, osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem, podlijte trochou vody a pomalu upečte úplně doměkka. Dobu pečení zkrátíte, když maso pokrájíte na menší kousky.

02.

Maso nechte vychladnout a poté pomelte najemno. Já mám ráda pomazánku opravdu hladkou, proto maso melu dokonce dvakrát.

03.

Mleté maso dobře promíchejte s výpekem a tukem z masa: přidejte ho tolik, abyste získali jemnou směs, která se dobře roztírá (když máte málo výpeku, můžete přidat trochu dobrého vepřového sádla). Ochutnejte, dosolte a přidejte směs koření: začněte půlkou lžičky a postupně můžete přidávat.

04.

Nakonec pokrájejte opravdu najemno jednu malou cibuli (nebo polovinu větší) a kyselé okurky. Přidejte je k mletému masu společně s hořčicí a dobře promíchejte.

05.

Pomazánku napěchujte do čisté skleničky a nechte v chladu rozležet. Podávejte s krajíčky opečeného chleba. V lednici vydrží přibližně týden.

Související témata:

Načítám