Hlavní obsah

Masopustní hodování: Užijte si Tučný čtvrtek a dejte si pečené koleno, boží milosti či smažené koblížky

Foto: SimpleImages, Shutterstock.com

Foto: SimpleImages, Shutterstock.com

Masopust jde do finále a je tady Tučný čtvrtek. Předznamenává konec hodování a blížící se začátek čtyřicetidenního půstu, který skončí Velikonocemi. Proto je třeba ještě si pořádně užít a pochutnat si na něčem dobrém – a pokud možno mastném. Tyto čtyři recepty přinášejí jak slanou, tak i sladkou inspiraci. Dáte si?

Článek

Drželi jste celý leden poctivě dietu, a možná se dokonce chystáte i na čtyřicetidenní půst před Velikonocemi? Pak si zasloužíte trochu kaloricky zahřešit. Nejlepší doba na to je masopust a především Tučný čtvrtek. Nejmenuje se tak pro nic za nic – v tento den se tradičně podávají smažené koblihy, křupavé boží milosti, zabijačkové pochoutky (třeba domácí tlačenka) a pečená masa. Tak co si dáte?

Pečené morkové kosti

Foto: Eva Malúšová

Hodujeme… až do morku kostí! Upečený morek snadno namažete na topinky, pak už ho stačí jen osvěžit petrželovým salátkem a lehce osolitFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Kosti pořádně omyjte a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte nastojato asi 20 minut, aby morek změkl, ale úplně se nerozpustil a nevytekl. Mezitím smíchejte nasekané cibulky a petržel, prolisovaný česnek, sůl a pepř s olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Pečivo nasucho opečte na pánvi nebo v toustovači. Morek mažte na připravené topinky a doplňte petrželovým salátkem.

Tip: Den předem namočte kosti do studené vody, aby se zbavily zbytků krve. Vyjedené pak použijte do vývaru.

Koleno na pivu a medu s petrželovým pyré

  • 2 vepřová kolena
  • 3 cibule
  • 500 ml černého piva
  • 8 stroužků česneku
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce medu
  • sůl

Na pyré

  • 4 větší kořenové petržele
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 150 ml smetany ke šlehání
Foto: Eva Malúšová

Voňavá pečeně na medu a pivu díky pomalému pečení doslova odpadává od kostiFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Kolena omyjte a kůži nařízněte do mřížky, aby se lépe propekla a marináda se dostala i k masu. Pekáč nebo velký hrnec vyložte proužky cibule, osolte, do kůže vetřete směs prolisovaného česneku, kmínu, medu a lžičky soli a kolena položte na cibuli. Podlijte pivem, zaklopte a pečte při 180 °C 2,5 až 3 hodiny doměkka. Maso občas přelijte vypečenou šťávou. Na závěr pečení odklopte a dopečte dokřupava.

02.

Zatímco se maso peče, připravte si pyré. Petržel i mrkev oloupejte, nakrájejte na špalíčky o délce asi 3 cm, pokapejte olejem a dejte na 45 minut péct. Poté zeleninu přendejte do hlubší mísy, dochuťte solí, pepřem, přilijte smetanu a vše rozmixujte v jemné pyré.

03.

Koleno podávejte s petrželovým pyré nebo jen tak s čerstvým chlebem, kysaným zelím, hořčicí, křenem a samozřejmě dobře vychlazeným pivem.

Tip: Z uvedeného množství surovin získáte 4 porce. Chcete zkrátit čas pečení? Koleno nejdřív hodinu povařte s kořenovou zeleninou, bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Získáte tak výborný vývar. Nechte ho vychladnout a seberte z něj přebytečný tuk.

Sváteční koblížky

  • 330 g hladké mouky
  • 20 g hrubé mouky
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 25 g čerstvého droždí
  • sůl
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g marmelády
  • asi 500 ml oleje na smažení
  • moučkový cukr na posypání
Foto: Eva Malúšová

Vláčné domácí koblížky se s kupovanými nedají srovnatFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Polovinu vlažného mléka (mělo by mít okolo 30 stupňů) v hrníčku smíchejte s cukrem, rozdrobte do něj kvasnice, mícháním je rozpusťte a nechte vyběhnout kvásek. Mezitím do mísy navažte mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, přidejte špetku soli, rum i vanilkový cukr. Kvásek vlijte do mísy, doplňte zbytek mléka a hnětačem vypracujte hladké těsto. Posypejte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.

02.

Pomoučněte pracovní desku a těsto nožem rozdělte na 15 stejných dílů. Každý v dlaních mírně roztáhněte do placičky, snažte se ale z těsta nevymačkat všechny bublinky, opravdu ho spíše natahujte. Do středu každé placičky umístěte trochu marmelády a zabalte do měšce. Spoje dobře prsty upevněte, koblihu otočte a v dlaních ještě koulením vyhlaďte. Pokládejte je na pracovní plochu spojem dolů. Když máte hotovo, přikryjte je utěrkou, aby neosychaly, a nechte ještě asi 20 minut kynout.

03.

Mezitím rozpalte v hluboké pánvi s víkem olej. Koblížky smažte zhruba po třech minutách z obou stran. Vyplatí se používat pokličku, která vytvoří mírně vlhké prostředí a koblížky tak ještě více vyběhnou. Po usmažení je osušte kuchyňskými utěrkami, pocukrujte a podávejte.

Tip: Pro vykrajování koblih samozřejmě můžete použít klasický způsob, kdy se k sobě přitlačují dvě kolečka. Pokud zvolíte balení do měšce, nemusíte se bát, že by náplň z koblih při smažení vytekla a spálila se.

Boží milosti

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 žloutky
  • kůru z 1 citronu
  • 4 lžíce smetany (na vaření nebo zakysané)
  • hladká mouka na vyválení
  • tuk na smažení (sádlo, máslo nebo řepkový olej)
  • moučkový cukr na obalení
Foto: Eva Malúšová

Křehounké boží milosti k masopustu patří stejně jako smažené koblihyFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Mouku, máslo, cukr, sůl, víno, žloutky a citronovou kůru propracujte a za stálého hnětení (nejlépe v kuchyňském robotu) přidejte tolik smetany, aby vzniklo hladké těsto. Propracovávejte tak dlouho, až se na těstě začnou objevovat bublinky. Poté na pomoučeném vále vyválejte co nejtenčí plát a vykrajujte z něj obdélníčky nebo trojúhelníčky a uprostřed je rádýlkem několikrát nařízněte. Smažte v rozpáleném tuku dorůžova, nechte odkapat na papírové utěrce a poté obalujte v moučkovém cukru.

Tip: Do cukru přidejte skořici nebo vanilku a k moučníku podávejte marmeládu.

Masopust 2024

  • Tučný čtvrtek: 8. února
  • Masopustní neděle: 11. února
  • Masopustní pondělí: 12. února
  • Masopustní úterý: 13. února
  • Popeleční středa: 14. února

Také vás přepadla pořádná chuť na maso? Zkuste 50 receptů na nejlepší pečínky, určitě si vyberete.

Načítám