Článek
Postup
01.
Maso kupte ideálně vcelku a namelte si ho sami, z dobrého zdroje můžete koupit už namleté. Sýr se hodí gouda, ementál nebo eidam 45%. Díky pečivu budou karbanátky nadýchanější, ale dávat ho nemusíte – buď ho vynechte úplně, nebo dejte jen hrst strouhanky.

Dala jsem maso již namleté, ale ještě lepší je si pomlet maso vcelku Foto: Jakub Jurdič
02.
Včerejší rohlíky nebo housky pokrájejte na kostičky a v míse pokropte mlékem. Petržel nasekejte nadrobno a přidejte k rohlíkům.

Pro chuť i barvu přidejte alespoň hrst čerstvé petržele nebo pažitkyFoto: Jakub Jurdič
03.
K pečivu vmíchejte vejce, najemno nastrouhaný sýr, maso, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) nebo lžičku sušené, malou lžičku soli, čerstvě mletý pepř a špetku muškátového oříšku.

Řízky ochutíme svěží citronovou kůrou, čerstvou petrželí a špetkou muškátuFoto: Jakub Jurdič
04.
Pokud můžete, směs nechte asi 30 minut (nebo i do druhého dne) v chladu odležet, karbanátky se budou lépe tvarovat a chutě se hezky propojí.

Vše zlehka propracujte a nechte chvíli odležetFoto: Jakub Jurdič
05.
Plech vymažte máslem. Z masa tvarujte 4 až 6 ve středu trošku tenčích placek, které z obou stran obalte v hladké mouce.

Karbanátky tvarujte tak, aby byly ve středu trochu tenčí než při okrajíchFoto: Jakub Jurdič
06.
Na každý karbanátek položte kousek másla a dejte na 25 až 30 minut při 180 °C péct, v polovině obraťte. Mezitím dejte v osolené vodě vařit oloupané a na větší kostky pokrájené brambory.

Sekané řízky upečete i bez másla, ale co si budeme povídat...Foto: Jakub Jurdič
07.
Ohřejte mléko. Doměkka uvařené brambory po asi 20 minutách slijte, vhoďte k nim máslo, osolte a spolu s teplým mlékem rozšťouchejte na požadovanou konzistenci. Připravte okurkový salát: okurku nastrouhejte nebo nakrájejte na plátky a ochuťte je trochou octa, cukru, soli a čerstvě mletého pepře.

Mezitím, co se karbanátky pečou, si dodělejte přílohuFoto: Jakub Jurdič
08.
Karbanátky podávejte se salátkem a kaší přelitou výpekem.

Díky sýru a máslu jsou sekané řízky parádně šťavnaté i bez smažení! Foto: Jakub Jurdič
Tip: Pokud máte mlýnek na maso, kupte vepřovou plec nebo libovější kýtu a maso si namelte sami. A spolu s ním pomelte rovnou i v mléce namočené pečivo.
Jestli máte raději maso nemleté, mrkněte na recept na šťavnaté krůtí miniřízečky z trouby nebo nakládané vepřové řízky taktéž bez smažení. Oboje jsou poctivě otestované!