Článek
Postup
01.
Zahřejte mléko na teplotu těla. Část mléka odlijte a rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.
02.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl a kvásek. Začněte zadělávat těsto, postupně přidejte přepuštěné máslo a vejce v pokojové teplotě. Těsto hněťte alespoň deset minut, až je pružné a vláčné a nelepí se. Vytvarujte kouli, dejte ji do velké mísy a povrch zlehka poprašte hladkou moukou. Přes mísu přetáhněte potravinářskou fólií a vložte na pár hodin (nejlépe na noc) do lednice.
03.
Vyndejte těsto z lednice a předehřejte troubu na 200 stupňů. Na válu poprášeném moukou vyválejte velkou kulatou placku vysokou asi půl centimetru. Rozřežte na 8 trojúhelníčků jako pizzu. Každý smotejte od širší strany k vrcholu – pořádně utahujte. Špičku zatlačte a spojem dolů položte na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu zahněte do tvaru rohlíčku.
04.
Rozšlehejte vajíčko a rohlíčky řádně potřete ze všech stran. Potírejte, kam až mašlovačkou dosáhnete, vajíčku vděčí loupáčky za lákavou barvu. Potřené posypte mákem a dejte do trouby. Snižte teplotu na 180 stupňů a pečte asi 20 minut.
Tip: Z tohoto množství upečete 8 pořádných loupáků. Chcete-li úhlednější loupáčky, těsto před válením rozkrojte na polovinu a vyválejte dva kruhy, každý rozdělte na 6 částí. Budete potřebovat dva plechy a na pečení by vám mělo stačit 15 minut.
Máte zkušenosti s kynutím v chladničce?