Článek
„Do svých pětatřiceti let jsem nevěděla, jak vypadá normální porce. S maminkou a sestrou jsme byly doma tři ženské a všechny skoro pořád na dietě,“ vypráví Markéta. „Dnes už chápu, že jsem prostě musela skončit na trojciferné váze, i když jsem pořád cvičila, tancovala, nikdy nejedla večer, stravovala se přesně podle diet v časopisech, ve velkém konzumovala müsli a tlustého masa bych se nedotkla ani v rukavicích,“ pokračuje čtenářka s humorem.
Sacharidy oslazené sacharidy
Ve snaze stravovat se co nejlépe odmítala Markéta třeba i lososa (moc tučný), banány (příliš sladké) a všechny jogurty kromě light verzí. K životu jí stačila trocha brambor zapečených se zeleninou, těstoviny s omáčkou (sýr považovala za prohřešek) nebo ovoce. Tedy samé sacharidy, které se snadno rozloží na jednoduché cukry.
Vyvážená strava má ale obsahovat přibližně 40 % sacharidů, 40 % proteinů a 20 % kvalitních tuků.Přestože Markéta jedla docela maličko, její váha pořád rostla, až vystoupala na 105 kg. Přidaly se i problémy s nespavostí.
„Dnes už vím, čím byly způsobené. Večeřela jsem sacharidy oslazené sacharidy, to bylo pro mozek trochu moc energie,“ podotýká čtenářka.
To, že skoro nejí, ale pořád přibírá, mladé ženě nevěřila ani její obvodní lékařka. Jediná období, kdy se její váha trochu snížila, byla překvapivě obě těhotenství. A nebylo to jen ranními nevolnostmi: „Začala jsem mít chuť na maso, takže jsem poprvé v životě jedla víc bílkovin. Sladké mě naopak nelákalo vůbec.“
Tip redakce na detox
Hlavní úkol: jíst víc, především bílkoviny
Setkání s doktorkou Václavou Kunovou, odbornou garantkou poradny Rozumné hubnutí, znamenalo pro Markétu zásadní zlom. Musela se totiž naučit jíst úplně jinak – ale hlavně podstatně víc.
„Markétin způsob stravování byl extrémně nevyvážený. Při naší první schůzce jsem po ní chtěla, aby mi napsala, co všechno jedla předchozí den. Ukázalo se, že kromě trochy mléka v latté neměla v jídelníčku vůbec žádné bílkoviny,“ popisuje začátek spolupráce specialistka na zdravou výživu MUDr. Václava Kunová.
„To latté jsem ani nechtěla přiznat, protože jsem ho považovala za hrozný hřích,“ směje se Markéta a pokračuje: „Byla jsem v šoku z množství, které bych měla sníst. 200 g lososa nebo 150 g kuřecího masa pro mě byly obrovské porce. Najednou jsem musela obden nakupovat, protože tolik jídla se mi nevešlo do lednice. A je pravda, že se ještě pořád musím do jídla spíš nutit, hlavně do příloh.“
Jíst je normální
Doktorka Kunová nesestavila Markétě jídelníček na míru, ukázala jí ale, jak to zvládnout sama a jak do něj dostat všechno důležité. „Vzhledem k tomu, že mám často pracovní schůzky v restauracích a kavárnách, naučila mne vybrat si, co tam jíst a nehřešit. A třeba i to, že latté nahradí svačinu, takže si ho klidně dám a nemusím si připadat hloupě,“ libuje si čtenářka.
K současné váze 67 kg se propracovala za rok a půl a je s ní spokojená. „Vím, že modelka už ze mě nebude, tak proč to hrotit,“ říká. Snaží se o to, aby si její dvě malé dcerky odnesly z rodiny lepší představu o normálním stravování než kdysi ona.
Zkusíte to jako Markéta? A jaký příklad jste si z domova odnesli vy?