Hlavní obsah
3,1
(115)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Ryba a host třetí den smrdí. A o Vánocích to platí dvojnásob. Nicméně u marinovaného lososa je to přesně naopak: stačí ho naložit do solné směsi a třetí den je naprosto famózní! Skandinávský gravlax (v originále gravad lax, tedy pohřbený losos) chutí připomíná uzeného lososa a je skvělý na chlebíčky, jednohubky i jen tak s hořčičným dresinkem.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na rybu (měli jsme dva 300g filety)
  • 600 g lososa
  • 120 g mořské soli
  • 120 g cukru krupice
  • 3 lžíce čerstvého kopru
Na dresink
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na růžovou verzi
  • 1 ks červené řepy
Článek

Postup

01.

Rybu seřízněte, nebo ještě lépe rovnou kupte tak, aby byla všude zhruba stejně vysoká - nejlepší jsou středové filety, ne ocasové části. Použila jsem dva 300g kousky, abych jeden mohla obarvit červenou řepou a druhý nechat čistý. Kromě lososa se hodí i pstruh lososovitý.

02.

Pod pod tekoucí vodou nožem oškrábejte šupiny a osušte. Sůl smíchejte s cukrem a najemno nasekaným koprem, pro načervenalou barvu vmíchejte ještě dvě najemno nastrouhané syrové řepy (nebo ji jako já dejte jen do poloviny, pak stačí jedna bulva).

Foto: Marianna Bartková

Hotového lososa doplňte čerstvou zeleninou, kapary a hořčičným dresinkemFoto: Marianna Bartková

03.

Hlubší nádobu vyložte potravinářskou fólií, na dno nasypejte trochu solné směsi, na ni položte rybu kůží dolů a ze stran i svrchu ji celou překryjte zbytkem směsi, tak aby ryba nikde nevykukovala. Misku zabalte do fólie, zatižte (konzervou nebo třeba krabicí džusu) a nechte v chladu dva až tři dny marinovat. Pokud chcete rybu spíše syrovou, můžete i méně, naopak strop jsou čtyři dny.

Foto: Marianna Bartková

Skvělé je rozdělit rybu na chlebíčky a jednohubkyFoto: Marianna Bartková

04.

Po uplynutí příslušné doby rybu vyndejte, opláchněte studenou vodou, osušte, odkrojte kůži a ostrým nožem krájejte na tenké plátky. Cukr a sůl vytáhnou vodu, maso zpevní a chutí i strukturou bude připomínat lososa uzeného.

05.

Podávejte se studenou hořčičnou omáčkou z kysané smetany, hořčice, majonézy a citronu, dochuťte sekaným koprem, solí a čerstvě mletým pepřem. Gravad lax je skvělý předkrm jen tak i na chlebíčky. Doplnit ho můžete sekanou cibulkou, kapary, okurkou, ředkvičkami a skrojky citronu.

Foto: Marianna Bartková

Červená řepa dodá rybě krásnou barvu a jen lehounkou chuť, takže se nemusíte bát ji servírovat i těm, kdo řepu nemají rádiFoto: Marianna Bartková

Tip: Poté co rybu zakryjete solnou směsí, pokapejte ji ještě trochou vodky nebo ginu – pomáhá konzervaci a masu dodá lehounkou příchuť, ale alkohol na chuti nijak nepoznáte.

Gravlax je nejlepší na žitném chlebu a nic nezkazíte ani klasickou domácí majonézou.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie8 432,4 kJ
Bílkoviny135,67 g
Tuky90,94 g
Sacharidy150,41 g
Sůl126,38 g
SAFA27,12 g
Vláknina7,76 g
Cukry144,57 g

Načítám