Článek
Postup
01.
Do mísy dejte mouku a rozdrobené droždí a krouživým pohybem směs provzdušněte. Přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, obsah vanilkového lusku, rozinky a promíchejte.
02.
V kastrůlku si připravte vlažné mléko a rozpusťte v něm máslo, přidejte nakrájený marcipán, žloutky a rum. Vše promíchejte s připravenou směsí mouky na vláčné, ale pružné těsto, které ještě na 10 minut vložte do kuchyňského robotu a míchejte na nízké otáčky nebo ručně propracovávejte, aby se co nejvíce provzdušnilo.
03.
Na závěr je lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi 30 minut odpočinout na teplém místě. Po půl hodině kynutí vytvarujte malé válečky a vložte je do máslem vymazaných formiček. Dejte péct na 35–40 minut na 180 °C.
04.
Asi 5 minut před koncem pečení mazance potřete rozmíchaným vajíčkem, posypejte nahrubo krájenými mandlemi a nechte dopéct. Pomocí špejle otestujte, zda jsou dopečené. Na závěr posypte moučkovým cukrem.
Znáte nejlepší recept na mazanec?