Článek
Káva dokáže zahnat únavu, podpořit trávení i zlepšit soustředění. Chcete-li využít její přínos pro fyzické i psychické zdraví, radí se přimíchat do šálku další zdroje antioxidantů a vitaminů. Skvělá je káva s kořením a rozumí si i s máslem a lžičkou kokosového tuku. A překvapivě zajímavou kombinací může být také káva s plátkem citronu.
Silná ovocná chuť
Někdo ocení silnou hořkou kávu. Patříte mezi ctitele ovocných tónů kávového nápoje? Pak rozhodně vyzkoušejte jeho kombinaci s citrusovými plody. Osvěžující spojení je doma zejména v jižních zemích, kde se servíruje obvykle v létě jako ledová káva. „Pokud si chcete vychutnat čistou chuť kávy a osvěžit se, doporučuji filtrovanou kávu na ledu s plátkem citronu nebo pomeranče, který vyzdvihne její ovocnou chuť,” radí Ondřej Hurtík, barista pražírny Doubleshot.
Právě pro přípravu ledové kávy jsou druhy s ovocnou vůní ideální. „Pokud totiž dáte kávu na led, chlad její chutě lehce potlačí a zachovají se právě nejvýraznější ovocné tóny. Pro ledové verze jsou proto ideální kávy hodně ovocné, šťavnaté, kde vyloženě cítíte citrusy nebo třeba bobulovité ovoce,” dodává odborník.
Ovocnou chuť mívají zejména africké kávy, zkuste etiopskou arabiku, kávu z Keni nebo Rwandy, chybu ale neuděláte ani s kávovými zrny z Bolívie nebo Papuy Nové Guiney. Plátek citrusu či lžíce citrusové šťávy toto aroma ještě zvýrazní a bát se ho nemusíte ani při přípravě teplého nápoje.
Citron zklidní žáhu
Káva patří mezi pochutiny, které mohou dráždit trávení, vyvolá například pálení žáhy. A citron, ačkoli má kyselou chuť, dokáže jako slabá kyselina tlumit nadměrnou produkci žaludečních šťáv. U některých lidí tak umí nepříjemné pocity po jídle zmírnit, tedy „vymaže“ i případné podráždění kofeinem.
Ovšem i citrusy, stejně jako káva, mohou být samy o sobě dráždivé zejména nalačno, kdy přetěžují žaludek, slinivku nebo dvanáctník. Pokud máte háklivé trávení nebo slabý žaludek, kombinaci kávy a citronu si raději odpusťte nebo ji alespoň nepijte příliš často, ať si neoslabujete jícen a potíže nezhoršíte.
Pro imunitu i proti vráskám
Káva obsahuje antioxidanty, a protože je tepelně upravená, mnoho z nich se vstřebá lépe než ze syrového ovoce a zeleniny. S jejich pomocí se tělo brání rakovině, předčasnému stárnutí i stopám únavy. Citrony jsou zase zdrojem důležitého antioxidantu vitaminu C, který je nezbytný pro celkovou imunitu a svědčí i kráse.
„Vitamin C potlačuje nadměrnou tvorbu vrásek a udržuje pleť projasněnou a elastickou. Dále pomáhá při hojení ranek, eliminuje tvorbu pigmentových skvrn, přispívá k regeneraci kůže a ochraně před škodlivými účinky znečištěného životního prostředí, slunečního záření nebo nikotinu,“ prozrazuje korektivní dermatoložka Iva Obstová z kliniky Medicom Clinic.
Céčku škodí teploty nad 70 °C, proto citron do kávy přidejte až ve chvíli, kdy trochu zchladne, ať si zachová své živiny.
Do boje proti tukům
Díky obsahu kofeinu dokáže káva zrychlit metabolismus a spalování tuků. I citronu se někdy připisuje svižnější látková přeměna, proto je tak populární pití vody s citronovou šťávou hned ráno po probuzení.
Zatímco do sklenice vody si klidně vymačkáte celý plod, šálek kávy s takovým množstvím citronové šťávy by vám zřejmě moc nechutnal. Nepřehánějte to tedy s množstvím a do kávy si přidejte jen tolik, aby vám nápoj nekřivil ústa. Občas stojí za to, užít si příjemnou chuť a neřešit, jestli při tom zhubnete.
Rychlá pomoc při migréně
Káva i citrusy se řadí mezi potraviny, které mohou vyvolat migrénu. Máte-li však vyzkoušeno, že právě u vás jejich konzumace s bolestí hlavy nesouvisí, můžete je naopak zkusit využít k tlumení potíží.
V případě kávy přináší úlevu kofein, který stahuje cévy a pomůže zabrzdit zhoršování bolesti. Ze stejného důvodu může ulevit i kolová limonáda. Mnoho migreniků má zkušenost, že ještě lépe funguje cola právě v kombinaci s plátkem citronu. A tak nic nedáte za to, když ho zkusíte přidat i do šálku kávy.