Hlavní obsah
2,7
(146)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rebarborová sezona je za dveřmi a byl by skoro hřích nevyužít této šťavnaté zeleniny, která osvěží každý sladký dezert. Zkuste mandlový koláč!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 275 g listového těsta
  • 130 g mandlí
  • 70 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 3 ml vanilkového extraktu
  • 7 řapíků rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce medu
Článek

Postup

01.

Vajíčka rozšlehejte a nechte asi 1 lžíci stranou na potření.

02.

V mixéru namelte mandle najemno, přidejte cukr, změklé máslo, špetku soli, vanilku a většinu rozšlehaných vajíček. Rozmixujte na hladkou pastu, a kdyby byla příliš tekutá, dejte na chvíli do lednice.

03.

Listové těsto rozválejte dotenka (nebo si usnadněte práci a kupte hotový plát), přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a potřete mandlovou hmotou (1 cm po stranách nechte volný).

04.

Rebarboru oloupejte, seřízněte na délku rozváleného těsta a položte blízko sebe na koláč. Volné okraje přehněte dovnitř, potřete je odloženým vajíčkem a celý koláč posypte 2 lžícemi cukru.

05.

Pečte asi 30 minut při 200 stupních, až je těsto zlatavé a mandlová hmota lehce nafouklá. Nakrájejte na řezy a podávejte pokapané medem.

Není nad jednoduché dezerty, co říkáte?

Související témata:

Načítám