Hlavní obsah
3,4
(23)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Co si budeme nalhávat, moučník může být sebelepší, ale každý si stejně nejdříve všimne toho, jak vypadá. Zkuste proto oslnit nejen mlsné jazýčky, ale i kritické oči. Mandlový koláč Battenberg vypadá na řezu dokonale!

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 175 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 3 kapky vanilkového extraktu
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 80 g mletých mandlí
  • 1 g červeného potravinářského barviva
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 250 g marcipánu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 5 g cukrového zdobení v podobě perliček
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 stupňů a připravte si 2 formy na biskupský chlebíček, které vymažte tukem a vysypejte moukou.

02.

Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, vajíčky a vanilkovým extraktem. Přidejte mouku s kypřicím práškem a mandle.

03.

Polovinu těsta rozetřete do jedné z forem, druhou obarvěte na růžovo a dejte do druhé formy. Pečte asi 25 minut, než povrch zezlátne.

04.

Vychladlé pláty těsta okrojte tak, aby vznikly dva stejně velké kvádry, které ještě jednou podélně rozkrojte. Marmeládu zahřejte a propasírujte přes sítko.

05.

Marcipán na pocukrovaném vále rozválejte na obdélník, potřete marmeládou a seskládejte na něj pláty těsta tak, aby se barvy střídaly. Jednotlivé pláty k sobě nezapomeňte slepit marmeládou! Zabalte do marcipánu, nožem na horní části vytvořte mřížku, a jestli máte ještě trochu trpělivosti, ozdobte perličkami.

Skoulejte zbytek mandlí do perníkových kuliček.

Související témata:

Načítám