Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte korpus. Nadrťte najemno sušenky, zalijte je rozpuštěným máslem a promíchejte. Vzniklou hmotu dnem sklenky rozprostřete a natlačte na dno dortové formy. Tu dejte zatím chladit do lednice.
02.
Nyní je čas na malinovou omáčku. Čerstvé nebo mražené maliny dejte do hrnce s asi 100 ml studené vody, přidejte moučkový cukr a kukuřičný škrob. Vše dejte vařit asi na 5 minut. Maliny se dokonale rozvaří a směs zhoustne. Následně ji přeceďte a propasírujte přes jemné síto nebo cedník. Získáte tak hladkou malinovou omáčku.
03.
Troubu nastavte na 170 stupňů, na dno dejte litinový hrnec nebo zapékací misku s vodou – je třeba, aby se cheesecake pekl v páře.
04.
Ve vodní lázni (miska položená na hrnci s horkou vodou) nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte nalámanou bílou čokoládu ve smetaně. Směs nechte zchladnout.
05.
V jiné míse krátce rozšlehejte krémový sýr s moučkovým cukrem, pak postupně do směsi zašlehejte všechna vejce a nakonec smetanu s bílou čokoládou.
06.
Na sušenkový korpus nalijte polovinu sýrové směsi, do ní přidejte 3 lžíce malinové omáčky, na to nalijte zbytek směsi a navrch opět 3–5 lžic malinové omáčky. Nožem ji jemně rozmíchejte, aby vzniklo hezké mramorování.
07.
Dort dejte péct do předehřáté trouby asi na 60 minut. Během pečení troubu neotevírejte, aby neunikla pára. Cheesecake je hotový, když střed ztuhne. Pak ho nechte zchladnout na pokojovou teplotu a dejte na pár hodin do lednice.
Můj tip: Cheesecake podávejte přelitý zbylou malinovou omáčkou, na ozdobu přidejte čerstvé maliny a pár lístků máty.