Hlavní obsah
3,2
(188)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Lahodného závinu se nemusíte vzdávat, ani pokud vás děsí složení většiny kupovaných listových těst nebo výroba domácího. Štrúdl totiž hravě upečete i ze snadného jogurtového těsta, které se nelepí, netrhá a je moc dobré. Třeba v kombinaci se švestkami, skořicí a mákem nebo kokosem!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 štrúdly
Těsto (nebo použijte kvalitní listové)
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 70 g másla
  • 150 g bílého jogurtu
Náplň
  • 1/2 hrnku máku
  • 1/2 hrnku kokosu
  • 30 ks švestek
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Jeden závin jsem místo strouhanky posypala mletým mákem a druhý kokosem, ale samozřejmě nemusíte použít oboje. Jogurtové těsto je opravdu snadné, nicméně vedle nešlápnete ani s kvalitním listovým. Anebo zkuste těsto na závin z pomazánkového másla.

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si suroviny předem, abyste je měli po ruce a máslo změkloFoto: Greta Blumajerová

02.

Z mouky, špetky soli, změklého másla a jogurtu vypracujte hladké nelepivé těsto.

Foto: Greta Blumajerová

Všechny ingredience stačí rukama propracovat, s těstem se opravdu dobře pracujeFoto: Greta Blumajerová

03.

Těsto rozdělte na dvě části, každou vyválejte na tenký obdélník, posypejte mletým mákem nebo kokosem, obložte vypeckovanými švestkami (cca 15 kusů na jeden závin), podle chuti pocukrujte a posypejte skořicí. Okraje nechte volné, aby šla náplň zabalit.

Foto: Greta Blumajerová

Do závinu použijte výraznější třtinový cukrFoto: Greta Blumajerová

04.

Okraje těsta zahněte dovnitř a štrúdl srolujte. Položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů.

Foto: Greta Blumajerová

Místo strouhanky je skvělý mletý mák, kokos nebo třeba ovesné vločkyFoto: Greta Blumajerová

05.

Záviny svrchu propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem (tentokrát jsem dala bílý, aby těsto příliš neztmavlo) a lupínky mandlí. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

Foto: Greta Blumajerová

Vajíčko s cukrem a mandlemi vytvoří na povrchu příjemnou krustičkuFoto: Greta Blumajerová

06.

Pokud to vydržíte, krájejte až po vychladnutí.

Foto: Greta Blumajerová

Díky šťavnatým švestkám bude závin hezky vláčný i bez přidání máslaFoto: Greta Blumajerová

Načítám