Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Jeden závin jsem místo strouhanky posypala mletým mákem a druhý kokosem, ale samozřejmě nemusíte použít oboje. Jogurtové těsto je opravdu snadné, nicméně vedle nešlápnete ani s kvalitním listovým. Anebo zkuste těsto na závin z pomazánkového másla.
02.
Z mouky, špetky soli, změklého másla a jogurtu vypracujte hladké nelepivé těsto.
03.
Těsto rozdělte na dvě části, každou vyválejte na tenký obdélník, posypejte mletým mákem nebo kokosem, obložte vypeckovanými švestkami (cca 15 kusů na jeden závin), podle chuti pocukrujte a posypejte skořicí. Okraje nechte volné, aby šla náplň zabalit.
04.
Okraje těsta zahněte dovnitř a štrúdl srolujte. Položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů.
05.
Záviny svrchu propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem (tentokrát jsem dala bílý, aby těsto příliš neztmavlo) a lupínky mandlí. Pečte asi 30 minut při 180 °C.
06.
Pokud to vydržíte, krájejte až po vychladnutí.
Jste závinoví? Zkuste i tvarohový štrúdl s třešněmi, makový závin se zakysanou smetanou nebo lehce exotický kokosovo-banánový závin.