Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Jeden závin jsem místo strouhanky posypala mletým mákem a druhý kokosem, ale samozřejmě nemusíte použít oboje. Jogurtové těsto je opravdu snadné, nicméně vedle nešlápnete ani s kvalitním listovým. Anebo zkuste těsto na závin z pomazánkového másla.

Připravte si suroviny předem, abyste je měli po ruce a máslo změkloFoto: Greta Blumajerová
02.
Z mouky, špetky soli, změklého másla a jogurtu vypracujte hladké nelepivé těsto.

Všechny ingredience stačí rukama propracovat, s těstem se opravdu dobře pracujeFoto: Greta Blumajerová
03.
Těsto rozdělte na dvě části, každou vyválejte na tenký obdélník, posypejte mletým mákem nebo kokosem, obložte vypeckovanými švestkami (cca 15 kusů na jeden závin), podle chuti pocukrujte a posypejte skořicí. Okraje nechte volné, aby šla náplň zabalit.

Do závinu použijte výraznější třtinový cukrFoto: Greta Blumajerová
04.
Okraje těsta zahněte dovnitř a štrúdl srolujte. Položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů.

Místo strouhanky je skvělý mletý mák, kokos nebo třeba ovesné vločkyFoto: Greta Blumajerová
05.
Záviny svrchu propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem (tentokrát jsem dala bílý, aby těsto příliš neztmavlo) a lupínky mandlí. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

Vajíčko s cukrem a mandlemi vytvoří na povrchu příjemnou krustičkuFoto: Greta Blumajerová
06.
Pokud to vydržíte, krájejte až po vychladnutí.

Díky šťavnatým švestkám bude závin hezky vláčný i bez přidání máslaFoto: Greta Blumajerová
Jste závinoví? Zkuste i tvarohový štrúdl s třešněmi, makový závin se zakysanou smetanou nebo lehce exotický kokosovo-banánový závin.