Hlavní obsah
2,9
(429)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Recept na špaldové těsto z pomazánkového másla. Výborně se s ním pracuje a je hotové během chvilky. Malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro domácí pečení! Vyzkoušíte?

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 200 g pomazánkového másla
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce hladké mouky
Maková náplň
  • 200 g máku
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžíce skořice
  • 150 g kompotovaných švestek bez nálevu
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Pomazánkové máslo rukama propracujte s moukou na hladké těsto a na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka na obdélník. Chuťově výraznější špaldovou mouku můžete klidně nahradit obyčejnou hladkou bílou.

02.

Mák smíchejte se skořicí a cukrem.

03.

Polovinu makové směsi nasypejte na prostřední třetinu těsta, poklaďte vypeckovanými švestkami (cca 15 kusů, ale klidně jich můžete dát víc) a posypejte zbylým mákem.

04.

Zaviňte, přeneste na pečicí papír tak, aby byl spoj těsta vespod, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C dozlatova.

Láká vás pečení a vaření s pomazánkovým máslem? Vyzkoušejte slaný závin s nivou a ořechy (s jiným těstem z pomazánkového másla) anebo kuřecí prsa na žampionech s omáčkou z pomazánkového másla, případně domácí lemon cake či ananasovou buchtu s krémem z pomazánového másla.

Energetická hodnota celkem - 1 závin
Energie12 008,09 kJ
Bílkoviny88,7 g
Tuky154,36 g
Sacharidy269,68 g
Sůl1,82 g
SAFA53,46 g
Vláknina69,82 g
Cukry99,06 g

Načítám