Článek
Postup
01.
Pomazánkové máslo rukama propracujte s moukou na hladké těsto a na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka na obdélník. Chuťově výraznější špaldovou mouku můžete klidně nahradit obyčejnou hladkou bílou.
02.
Mák smíchejte se skořicí a cukrem.
03.
Polovinu makové směsi nasypejte na prostřední třetinu těsta, poklaďte vypeckovanými švestkami (cca 15 kusů, ale klidně jich můžete dát víc) a posypejte zbylým mákem.
04.
Zaviňte, přeneste na pečicí papír tak, aby byl spoj těsta vespod, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C dozlatova.
Láká vás pečení a vaření s pomazánkovým máslem? Vyzkoušejte slaný závin s nivou a ořechy (s jiným těstem z pomazánkového másla) anebo kuřecí prsa na žampionech s omáčkou z pomazánkového másla, případně domácí lemon cake či ananasovou buchtu s krémem z pomazánového másla.