Článek
Postup
01.
Mouku rukama zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, studenou vodou a krupicovým cukrem. Hladké těsto zabalte do sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice na 20 minut odpočinout.
02.
Mezitím si připravte náplně. Mák v hrnci zalijte mlékem, přidejte cukr a podle chuti i rozinky, přiveďte k varu a asi 3 minuty vařte. Pak náplň sundejte z plotny a nechte vychladnout, musí mít konzistenci husté kaše.
03.
Tvarohová náplň je ještě jednodušší: Tvaroh, vejce i cukr dejte do mísy a smíchejte.
04.
Těsto vyválejte s pomocí trochy hladké mouky na vále na tenkou placku (o výšce asi 3–4 mm) a vystelte jí koláčovou formu, nadbytečné těsto ořízněte.
05.
Na dno rovnoměrně rozprostřete makovou náplň, na ni dejte tvarohovou náplň a vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů, kde koláč pečte asi 35–40 minut. Před podáváním koláč můžete lehce posypat třtinovým cukrem.