Hlavní obsah
3,5
(50)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Nejlepší makový koláč je ten s tvarohem. Tahle kombinace nikdy nezklame. Upečte si klasický koláč s pořádnou vrstvou máku završenou tvarohem. Po takové dobrotě se je zapráší!

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto na formu o průměru 24 cm
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 130 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 3 lžíce studené vody
Maková náplň
  • 150 g máku
  • 2 dl mléka
  • 1 hrst rozinek
  • 3 lžíce cukru krupice
Tvarohová náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 80 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mouku rukama zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, studenou vodou a krupicovým cukrem. Hladké těsto zabalte do sáčku nebo potravinářské folie a dejte do lednice na 20 minut odpočinout.

02.

Mezitím si připravte náplně. Mák v hrnci zalijte mlékem, přidejte cukr a podle chuti i rozinky, přiveďte k varu a asi 3 minuty vařte. Pak náplň sundejte z plotny a nechte vychladnout, musí mít konzistenci husté kaše.

03.

Tvarohová náplň je ještě jednodušší: Tvaroh, vejce i cukr dejte do mísy a smíchejte.

04.

Těsto vyválejte s pomocí trochy hladké mouky na vále na tenkou placku (o výšce asi 3–4 mm) a vystelte jí koláčovou formu, nadbytečné těsto ořízněte.

05.

Na dno rovnoměrně rozprostřete makovou náplň, na ni dejte tvarohovou náplň a vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů, kde koláč pečte asi 35–40 minut. Před podáváním koláč můžete lehce posypat třtinovým cukrem.

Související témata:

Načítám