Článek
Postup
01.
Nejdříve si připravte křehké těsto. Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, vejce, nakrájené změklé máslo a vše důkladně propracujte. Těsto pak napěchujte do kulaté koláčové formy tak, aby vznikly i okraje. Uložte do chladu.
MRAMOROVÁNÍ JE SNADNÉ A EFEKTNÍ
02.
Na náplň prošlehejte mascarpone s vejcem a dvěma lžícemi moučkového cukru. V rendlíku ohřejte mléko, přidejte k němu mák, zbylý cukr a vše důkladně promíchejte. Mák můžete ještě dochutit skořicí nebo citronovou kůrou, ale není to nutné.
ČEŠI MÁK MILUJÍ A VĚDÍ PROČ
03.
Těsto ve formě na dně propíchněte na několika místech vidličkou. Makovou náplň zlehka spojte s mascarpone tak, aby vzniklo mramorování. Směs naneste na těsto, uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. Hotový koláč můžete ozdobit ovocem podle chuti nebo podávat samotný.
Nemůžete se máku nabažit? Vyzkoušejte cheesecake po česku: z tvarohu, máku a zakysané smetany nebo makový závin se švestkami a těstem jen ze dvou surovin. Skvělé jsou kynuté buchty se švestkami a mákem.