Článek
Postup
01.
Jablka rozpulte, zbavte jadřinců a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Zakapejte citronovou šťávou a nechte stranou. Do mísy vyklepněte žloutky, přidejte cukr a šlehejte do nadýchané husté pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
02.
Do žloutkové směsi vmíchejte mák (zpomaluje stárnutí, předchází infarktu), poté postupně zapracujte nastrouhaná jablka a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Koláčovou formu o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Nalejte do ní těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 45 až 50 minut.
03.
Hotový koláč nechte trochu vychladnout. Mezitím připravte polevu. Čokoládu nalámejte a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo, nechte ho rozpustit a vše promíchejte. Hotovou polevu nalejte na koláč a rovnoměrně rozetřete. Nakonec zdobte kuličkami granátového jablka, malinami a lístky máty. Koláč nechte chvíli v chladu a poté nakrájejte.
Jaké jsou vaše oblíbené makové koláče?