Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem, případně vymažte olejem. V míse vyšlehejte kokosový olej (pokud nemáte, použijte měkké máslo), mandlové máslo, 100 g třtinového cukru a nastrouhanou pomerančovou kůru. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do směsi a vyšlehejte dokrémova.
02.
Promíchejte mleté mandle s mákem. V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Když začnou být nadýchané, přidejte zbylý cukr a šlehejte dotuha. Bílky pak střídavě s mandlovou-makovou moukou zlehka vmíchejte do první krémové směsi. Míchejte opravdu zlehka, aby sníh nespadl. Pokud je těsto lehce hrudkovaté, vůbec to nevadí.
03.
Hotové těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte. Pečte asi 25-30 minut dozlatova. Pak troubu vypněte a nechte ještě pár minut „dojít“. Pak nechte zcela vychladnout.
04.
Mezitím si připravte polevu - moučkový cukr smíchejte s pomerančovou šťávou. Hotová poleva má konzistenci hustého sirupu, trochu ztěžka se táhne za vidličkou. Podle potřeby trochu cukru přidejte. Vychladlý chlebíček ozdobte cukrovou polevou.
Vyzkoušejte i další skvělé makové recepty včetně makových švýcarek a jiného, tradičnějšího makovo-pomerančového chlebíčku .