Článek
Postup
01.
Nejdřív nakrájejte máslo na kostičky, aby povolilo. Pak si připravte makovou náplň: v menším hrnci přiveďte téměř k varu mléko s máslem, cukrem, rumem a skořicí, přisypte mák, na slabém plameni krátce spařte, odstavte a nechte zchladnout.
02.
Formu vymažte a vysypte. Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh.
03.
Změklé máslo řádně utřete s cukrem (nejlepší je použít kuchyňský robot). Postupně zapracuje všechny žloutky a třete, až vznikne hladká a nadýchaná hmota. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
04.
K máslové hmotě už jenom zlehka po částech zapracujte prosátou mouku, mléko a kypřicí prášek. Nakonec opatrně přidejte sníh. (Hodit se vám bude 7 triků pro dokonalé třené těsto.)
05.
Dvě třetiny těsta dejte do formy a rozetřete k okrajům, poslední třetinu vmíchejte k makové náplni. Směsí naplňte cukrářský sáček a na bílé těsto ozdobně nastříkejte pruhy makového těsta. Mezery mezi těsty poklaďte vypeckovanými a nakrájenými meruňkami.
06.
Pečte asi 30 minut, potom povrch koláče posypte plátky mandlí a pečte ještě asi 10 minut. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.
Tip: Vynechejte komplikaci s cukrářským sáčkem a makové těsto naneste na základ velkou lžící. Koláč bude stejně chutný a možná i zábavnější.
Milujete meruňkové dobroty? Vyzkoušejte rychlý meruňkový koláč z tvarohového těsta bez kynutí. Chutnat vám bude i žemlovka z meruňkami a kysanou smetanou a meruňky zapečené v sladkém sněhu jako pusinky okouzlí všechny vaše hosty.